Autor: Finantsuudised.ee • 1. oktoober 2019

Eesti fintech-sektori müügitulu sel aastal kolmekordistub

Võrreldes eelmise aastaga prognoosivad Eesti finantstehnoloogia ettevõtted 2019. aastal sektori müügitulu kolmekordistumist, selgus TalTechi majandusanalüüsi ja rahanduse instituudi ning FinanceEstonia koostöös valminud uuringust.
FinanceEstonia FinTech töögrupi juht Kaido Saar
Foto: Terje Lepp

Uuringust „FinTech Report Estonia 2019“ saab esmakordselt tervikliku ülevaate Eesti fintech-maastiku hetkeseisust, olulisematest tulevikutrendidest ja ettevõtjate ees seisvatest probleemidest. „2018. aasta lõpu seisuga oli uuringu kohaselt Eestis registreeritud vähemalt 84 ettevõtet, mille tegevust on võimalik liigitada fintech'i alla,“ ütles uurimisgruppi juhtinud TalTechi dotsent Laivi Laidroo.

„Seejuures on Eesti fintech-ettevõtted väikesemahulise koduturu tõttu seadnud oma sihid peamiselt välisturgudele ja ootavad suurimat kasvu just sealt,“ lisas Laidroo.

Uuringust selgub, et Eesti fintech-ettevõtted hindavad kõrgelt siinset soodsat ärikliimat ja ühiskonna digitaliseeritust, kuid peavad probleemseks sobivate oskustega töötajate vähesust ning seadusandluses valitsevat ebakindlust.

„Kitsaskohana nähakse regulatsioonide kohandamist: rohkem soovitakse näha regulaatori kaasamõtlemist, et tarbijate huvide kaitsmise kõrval ei kannataks innovatsioon. Uuringu kohaselt on ka fintech-ettevõtteid, kelle sõnul rakendab Finantsinspektsioon Eestis regulatsioone kõige karmimal võimalikul moel ning on üldse liialt konservatiivne,“ kinnitas FinanceEstonia FinTech töögrupi juht Kaido Saar.

Kõige tõenäolisema tulevikustsenaariumina näeb sektor ise seda, et traditsiooniliste finantsasutuste väljatõrjumise asemel hakatakse pankade rolli üha enam täiendama. „Koos otsitakse viise, kuidas partnerlusega paremaid teenuseid pakkuda ja kliendibaasi kasvatada. Nii peab kaasaegne pank olema ise juba sisuliselt fintech-ettevõte,” lisas Saar.

Koguni kaks kolmandikku Eesti fintech-sektori ettevõtetest on loodud viimase nelja aasta jooksul. Fintech-ettevõtete varade maht oli 2017. aastal kokku 427 miljonit eurot ning müügitulu ulatus ligikaudu 235 miljoni euroni, selgus TalTechi majandusanalüüsi ja rahanduse instituudi ning FinanceEstonia koostööd valminud uuringust.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077