Autor: Triinu Järviste • 30. oktoober 2019

Äratuskell riigiettevõtlusele

Hiljutised sündmused Euroopa Liidu riigiabi valdkonnas on toonud tähelepanu keskmesse selle, kuidas riik tegutseb ettevõtluses. Riigi ja kohalike omavalitsuste ettevõtetele peaks mõjuma külma dušina rahandusministeeriumi äsja avaldatud riigi osalusega äriühingute ja sihtasutuste 2018. aasta koondaruanne, mille alusel ei ole nende äriühingute kasumlikkus paljudel juhtudel piisav. Sellele lisandub Euroopa Komisjoni värske otsus, millega kohustatakse Soomet nõudma bussitranspordiettevõttelt tagasi 54,2 miljonit eurot ebaseaduslikku riigiabi.
Triinu Järviste, TGS Balticu vandeadvokaat, riigiabi ja konkurentsiõiguse spetsialist
Foto: Erakogu / TGS Baltic

Rahandusministeerium avaldas riigi osalusega äriühingute ja sihtasutuste 2018. aasta koondaruande, milles tuvastatakse, et nende aasta keskmine omakapitali tootlus (ROE) oli 5,5%. Seega teenis iga äriühingusse investeeritud euro omanikule – riigile – tagasi keskmiselt 5,5 senti. Aruandes leitakse, et riigi osalusega äriühingute keskmine ROE on liialt madal.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077