18. november 2019

Negatiivsete intressimäärade mõju äriprotsessidele

Majandusinimesed on varem kogu aeg arvanud, et intressimäärade normaalne, kui mitte öelda ainuvõimalik olek on plussmärgiga. Negatiivsed intressimäärad pööravad harjunud ja loogiliseks peetud maailma pea peale. Harjunud maailmas teenib intressitulu see, kellel on raha, ja intresse maksab see, kes võtab raha laenuks.
Villu Zirnask selgitab, kuidas negatiivsed intressimäärad mõjutavad äriprotsesse

Negatiivsete intressimäärade mõjust äriprotsessidele väljaspool pangandust on veel vähe teada, sest hoolimata juba rohkem kui viieaastasest kogemusest ei ole nad nii laialdaselt majandusse edasi kandunud, et oleksid hakanud tugevalt mõjutama äriprotsesse väljaspool finantssektorit. Negatiivse intressiga saavad 2019. aasta seisuga laenu võtta vaid parima krediidireitinguga riigid ja organisatsioonid, ülejäänute laenuintressid on endiselt plussmärgiga. Väikeettevõtete ja tarbijateni pole revolutsioon jõudnud. Säästmise ja reservide poolel aga kimbutab negatiivne hoiuseintress peale pankade seni peamiselt vaid organisatsioone, kes hoiustavad Eesti mõistes hiigelsummasid ja peavad seda tegema väikese riskiga. Negatiivsete intressimäärade poliitika kestes võib aga mõju jõuda ka väiksemate ettevõtete ja eraklientideni.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077