Autor: Raamatupidaja.ee • 14. november 2019

Inflatsioon oli viimase kolme aasta aeglaseim

Kaubandustülide süvenemise ja jätkuva poliitilise ebakindluse mõjul on maailmamajanduse ja kaubavahetuse arengud tänavu olnud nõrgad ning kaasa toonud toormehindade languse. Seeläbi kujunes Eestis ja euroalal laiemalt oktoobri inflatsioon viimase kolme aasta madalaimaks.

Statistikaameti andmetel langesid hinnad oktoobris eelmise kuuga võrreldes 0,1 protsenti ning aasta varasemaga võrreldes aeglustus hinnatõus septembri 2,2 protsendilt 1,6 protsendini oktoobris. Energiahindade languse süvenemise toel alanes inflatsioon euroalal madala 0,7 protsendini.

Eesti ja euroala inflatsioonierinevus on suuresti seletatav Eesti tugeva sisenõudluse ja töökäte puudusega, mis veab palgakasvu ja seeläbi teenuste hindu. Kiiremat kasvu on näidanud vaba aja, eluaseme- ja tervishoiuteenuste hinnad. Lähikuudel võib teenuste, st lennupiletite hindu mõjutada ühe olulise turutegija lahkumine õhutranspordis. Samas teiselt poolt võib oodata detsembrist vee hinna olulist odavnemist Tallinnas, millel on tarbijahindadele tuntav mõju.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077