Autor: Maret Güldenkoh, Sisekaitseakadeemia Finantskolledž • 31. juuli 2020

FIE tegevuse lõpetamine: vara üleandmine isiklikku tarbimisse või ettevõtlusesse

Üks füüsilise isiku ettevõtlusega tegelemise võimalus on hakata füüsilisest isikust ettevõtjaks (FIE). Eesti taasiseseisvumisel kasutati seda võimalust rohkesti. Tänaseks päevaks on füüsilisest isikust ettevõtjate arvukus vähenenud, kuid ettevõtlusvorm on siiski populaarne paljudes tegevusvaldkondades. Põhjuseid hakata füüsilisest isikust ettevõtjaks on mitmeid, näiteks soov olla iseenda peremees või sunnitud ettevõtlus.
Foto: Raul Mee

Üks on selge, füüsilisest isikust ettevõtjaks registreerimine on lihtne, algkapitali nõue puudub, riigilõiv on taskukohane ja raamatupidamisarvestust võib pidada kassapõhiselt. Suurimaks erisuseks võrreldes äriühingutega on see, et füüsilisest isikust ettevõtja vastutab oma kohustuste eest kogu oma varaga (äriseadustik § 78), mitte vaid ettevõtte varaga. See võib olla ka üheks põhjuseks, miks FIE soovib enda ettevõtte vara üle anda äriühingule.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077