Autor: Finantsuudised.ee • 10. august 2020

Tööpakkumiste arv on kasvanud 83%

Tervisekriisi põhjaga võrreldes avaldasid tööandjad juulikuus 83% rohkem tööpakkumisi, näitab CVKeskuse statistika. Enim on tööpakkumiste arvud kasvanud klienditeeninduses ja toitlusvaldkonnas. Juulikuus kiirenes viimaks ka tööstussektori tööpakkumiste arvu kasv.
Foto: shutterstock.com

Tervisekriisi tõttu pidi suurem osa tööandjaid märtsi- ja aprillikuus peatama oma personaliotsingud ning kõige vähem uusi tööpakkumisi avaldati aprillikuu keskel. Kõige suurem oli langus turismisektoris, kus mõne päevaga kadus tööturult umbes 90% tööpakkumistest. Alates maikuust hakkas pakutavate ametikohtade arv suurenema ja suvekuudel (juuni ja juuli) on tööpakkumiste arvu kasv kiirenenud. Juulikuus avaldasid tööandjad aprillikuuga võrreldes koguni 83% rohkem tööpakkumisi.

Enim on kasvanud toitlustusvaldkonna tööpakkumiste arv, kus võrreldes aprillikuuga avaldati juulikuus tervelt 238% rohkem tööpakkumisi. Ka turundus- (+196%), klienditeenindus- (+176%), müügisektor (+139%) ja korrakaitse valdkond (+121%) on näidanud jõuliseid märke taastumisest.

Kahekordistunud on ka tööstuse ja tootmisvaldkonna tööpakkumiste hulk (+95%), kus töökuulutuste arvu taastumine algas teistest valdkondadest hiljem, peamiselt juulikuus. Transpordisektoris on tööpakkumisi 70% rohkem ja ehitussektoris on tööpakkumiste arv kasvanud 48% ning jõudnud praktiliselt samale tasemele eelmise aastaga.

„Eraldi joonistuvad värskest statistikast välja tervishoiu- ja haridussektor, kus tervisekriis tööpakkumiste arvule negatiivset mõju ei avaldanud ja pakutavaid ametikohti on isegi rohkem kui eelmisel aastal,“ kommenteerib värskeid tööturu trende CVKeskuse turundusjuht Henry Auväärt. „Lisaks näeme, et tippspetsialistidele suunatud tööpakkumised pidasid tervisekriisile selgelt paremini vastu ega vähenenud teiste ametirühmadega samas tempos. Enim vähenesid kriisi tõttu abitöölistele ja teenindussektori töötajatele suunatud tööpakkumised.“

Auväärt lisab, et tööturul on kõige keerukam olukord endiselt turismisektoris (sh hotellinduses), kus tööpakkumiste arvud juulikuus küll kasvasid, kuid kuna tervisekriisist tekkinud langus oli teistest valdkondadest tunduvalt suurem, on pakutavaid ametikohti turismivaldkonnas endiselt umbes 50% vähem kui möödunud aastal samal ajal.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077