Autor: Mart Nõmper • 21. detsember 2020

Üks asi, mille iga finantsjuht ja pearaamatupidaja peaks enne jõule ära tegema

Tänapäeval pole üldjuhul enam krediidilepingut, milles ei oleks krediidiandjaga kokku lepitud kliendispetsiifilistes tingimustes ehk eritingimustes (covenants). Nüüd, mil koroonakriis on mõjutanud ilmselt kõigi ettevõtete finantstulemusi, on viimane aeg vaadata, kas ettevõte ikka täidab lepingus toodud eritingimusi.
Grant Thornton Balticu partner, audiitorteenuste valdkonna juht ja vandeaudiitor Mart Nõmper

Eritingimused võivad olla näiteks finantsilised eritingimused (DSCR, EBITDA kordajad jne), tegevust kontrollivad (kasumi jaotamise piirangud, varade pantimise keeld, täiendavate võlakohustuste kaasamise piirangud), kuid ka finantsidega otseselt mitte seotud muud eritingimused (juhtkonna ja omanike vahetumise piirang, tegevusalade muutmise piirang) jne.

Sel aastal pole ka ettevõtet, kelle finantstulemusi COVID-19 viirus ei oleks mõjutanud. Seega puudutab järgnev pea kõiki finantsjuhte ja raamatupidajaid.

Millal tuleb laen lühiajaliseks klassifitseerida?

Finantsaruandluse standardite kohaselt (nt RTJ 2 p 19) tuleb juhul, kui ettevõte on rikkunud pikaajalise laenu lepingus sätestatud tingimusi, mistõttu aruandekuupäeval on laenuandjal õigus laenuleping ennetähtaegselt lõpetada, kajastada kogu laenu summa lühiajalise kohustisena. Seejuures on oluline tähele panna, et isegi juhul, kui pärast aruandekuupäeva on laenuandjalt saadud nõusolek, et laenuandja ei kasuta oma õigust laenu ennetähtaegselt tagasi kutsuda, ei ole see aluseks jätta laen täies ulatuses lühiajaliseks ümber klassifitseerimata. Mida siis sellises olukorras teha? Kui pikaajaline laen näidata kogu summas lühiajalisena, siis muutuvad finantsaruanded oluliselt ja mitte ilusamas suunas!

Laenuandjalt tasub saada kirjalik nõusolek

Kõigepealt tuleks prognoosida, kas eritingimused saavad täidetud või mitte. Prognoosimine on kohati tänamatu tegevus, ükski asi ei lähe täpselt nii nagu prognoositud. Aga kui prognoosi tulemusena eksisteerib kasvõi õrn võimalus, et eritingimused ei ole täidetud, siis tuleks kohe krediidiandjaga ühendust võtta, olukorda selgitada ja küsida krediidiandjalt kirjalikku kinnitust, et krediidiandja ei kasuta oma õigust krediidilepinguid ennetähtaegselt üles öelda. Kinnituse küsimise juures on hästi oluline silmas pidada kahte asjaolu:

1. kinnitus peab olema saadud krediidiandjalt enne bilansipäeva ja

2. kinnitus peab kehtima vähemalt 12 kuud bilansipäevast.

Miks need kaks asjaolu on olulised?

Kui saadate pangale oma finantsaruanded alles peale bilansipäeva ja nendest ilmneb, et eritingimused pole täidetud, ei aita enam pangapoolne kinnitus, et nad aktsepteerivad rikkumist ega kutsu laenu ennetähtaegselt tagasi, sest tekkepõhiselt ei eksisteerinud sellist kinnitust bilansipäeva seisuga. Kui kinnitus saadakse enne bilansipäeva, kuid see ei kehti 12 kuud, siis peab hindama, kas on võimalik, et eritingimusi rikutakse ka hiljem. Sageli on siiski nii, et n-ö üleöö eritingimustega kooskõlla ei jõuta ja rikkumisi võib ka hiljem olla, mistõttu on vajalik saada pangalt 12 kuud kehtiv kinnitus, et nad oma ennetähtaegset tagasikutsumisõigust ei kasuta.

Kuna krediidiandjalt vastuse saamine võib aega võtta, siis ongi praegu viimane aeg selle teemaga tegelemiseks.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077