Autor: Rita Raudjärv, Statistikaameti juhtivanalüütik • 27. veebruar 2021

Kriisiaastal autoturg kahanes, aga väikelaevade ostmine sai hoo sisse

Koroonaviiruse levik mõjutas 2020. aastal oluliselt sõidukite registreerimist nii Eestis, Euroopas kui ka kogu maailmas. Esmaselt registreeritud sõidukite arv on oluline näitaja väljendamaks tarbijate kindlustunnet tuleviku suhtes ning valmidust teha kulukaid oste. Uurisime, mil määral möödunud erakordne aasta seda mõjutas.

Esmaselt registreeritud sõidukite arv vähenes Eestis 2020. aastal võrreldes 2019. aastaga viiendiku võrra. Kõige rohkem kahanes maastikusõidukite, busside, veoautode ning sõiduautode registreerimine. Samas väikelaevu ja jette ning haagiseid registreeriti isegi rohkem kui aasta varem.

Kõige suurem sõidukite registreerimise vähenemine toimus kevadel esimese koroonaviiruse puhangu ajal. Tulenevalt sõiduki tüübist oli aga kasvu ja kahanemise muster kuude kaupa küllaltki erinev. See sõltub nii sõidukite kasutamise hooajalisusest kui ka kulutuse suurusest. Näiteks busside osa kogu registreeritud sõidukitest on väga väike, samas on nende puhul investeering suurem ning planeeritud pikemaks ajaks. Suvine viiruspuhangu taandumine peegeldus ka sõidukite ostmises, kuna aasta teises pooles vähenemine olenevalt sõidukitüübist taandus veidi või pöördus hoopis kasvule.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077