Autor: Finantsuudised.ee • 4. mai 2021

Audiitorid uurivad ELi statistika kvaliteeti

Euroopa Kontrollikoda uurib praegu paljusid ühiskonna ja majanduse aspekte hõlmava ELi statistika kvaliteeti. Täpsemalt uuritakse auditi käigus Euroopa Komisjoni rolli kvaliteetse statistika esitamisel ELile ja selle liikmesriikidele.
Euroopa Kontrollikoda Luksemburgis.
Autorid: Tatjana Balzer, Panthermedia

Ametlik statistika mängib majanduslikus ja sotsiaalses arengus keskset ja üha suuremat rolli. Statistika suunab avalikku poliitikat, toetab äriotsuseid ning võimaldab kodanikel tehtud edusamme võrrelda ja hinnata. Seega on väga oluline tagada, et ELi statistika vastaks kvaliteedi ja isegi tipptaseme nõudele. Just seda kontrollikoda oma hiljuti käivitatud auditis hinnata püüabki, seisab kontrollikoja saadetud pressiteates.

Auditit alustatakse muutuvates oludes. COVID-19 pandeemia tõttu on statistikaasutused pidanud oma menetlusi kiiresti muutma, mis on veelgi rõhutanud vajadust õigeaegse, võrreldava ja usaldusväärse Euroopa statistika järele.

„Faktid ja arvud: vajadus kvantitatiivsete tõendite järele ei ole kunagi olnud nii ilmne. Andmete kiirus, kvaliteet, sisu ja kasulikkus on digitaalses ühiskonnas väga olulised,“ ütles auditi eest vastutav Euroopa Kontrollikoja liige Ildikó Gáll-Pelcz. „Ei ole kahtlust, et statistikal on arvestatav roll. Kuid kuidas saaksime Euroopa statistikaga rohkem arvestada? Seda küsimust püütaksegi meie auditiga lahendada.“

Euroopa statistika põhineb andmetel, mida liikmesriigid koguvad oma riiklike statistikaametite kaudu. ELi tasandi koondstatistika kogumise ja koostamise eest vastutab aga Eurostati kaudu Euroopa Komisjon. Seetõttu on kehtestatud ühised standardid, et tagada mõistete, määratluste ja meetodite ühtlustamine ja võrreldavus. Seda partnerlust esindab Euroopa statistikasüsteem. Euroopa statistikasüsteemi tööd kooskõlastatakse ka teiste komisjoni peadirektoraatide ja ametitega, Euroopa Keskpangaga ja rahvusvaheliste organisatsioonidega, nagu ÜRO, OECD või IMF.

Audit hõlmab ajavahemikku 2013–2021. Muu hulgas vaatavad audiitorid läbi komisjoni statistikastrateegia ja -programmi, komisjoni hinnangud Euroopa statistika kvaliteedile ja tegevusjuhiste järgimise. Audiitorid on valinud kolm peamist temaatilist statistikavaldkonda: tööturg, Euroopa ettevõtted ja tervishoid.

Audit on kavas lõpule viia 2022. aasta keskpaigas.

Samal ajal alustab kontrollikoda ka auditit suurandmete ja andmeanalüüsi kasutamise kohta ühises põllumajanduspoliitikas.

Jaga lugu
Finantsuudised.ee toetajad:
Marge AasalaidFinantsuudised.ee juhtTel: 52 80 443
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077