Autor: Äripäev • 18. aprill 2022

Madis Müller: kiire hinnatõus kuulutab Euroopa Keskpanga „rahatrüki“ peatset lõppu

Keskpank ei saa lühiajaliselt mõjutada nafta, gaasi või toidutoormete hinda ning välistada teatud perioodil väga kiiret hinnatõusu. Küll aga on tähtis, et keskpank reageeriks adekvaatselt olukorras, kus hinnasurve on muutumas püsivamaks, kirjutab Eesti Panga president ja Euroopa Keskpanga nõukogu liige Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller
Foto: Raul Mee

Keeruline on täpselt numbritesse panna võimalikku mõju, mida Venemaa sõda Ukraina vastu tähendab Euroopa majandusele. Vaja on leida uusi tarnijaid gaasile ja naftale, aga ka mitmetele teistele toormetele, mida Euroopa ettevõtted on seni Venemaalt ostnud. Juba on lisaks energiakandjatele järsult kallinenud ka erinevad metallid ja toidutoormed. Valmis peame olema selleks, et kasvanud ebakindlus suunab tarbijaid ettevaatlikkusele suuremaid kulutusi tehes ning ettevõtjaid uusi investeeringuid planeerides.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077