Autor: Finantsuudised.ee • 19. september 2022

Positiivse krediidiregistri kõrvale on vaja ka laenu teenindamise piirmäära

Et piirata ülelaenamist, mis haavatavamate ühiskonnaliikmete majanduslikku olukorda veel raskemaks muuta võiks, tuleks positiivne krediidiregister luua võimalikult kiiresti. Koos sellega tuleks kehtestada ka laenu teenindamise piirmäär – panna paika, kui suures ulatuses tohib laenuvõtja oma sissetulekust laenumakseteks kulutada, teatab pangaliit.
Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.
Foto: Meeli Küttim

„Pangaliidu eelistus on keskne riiklikult hallatud register, kuhu kõigil Eestis tegutsevatel laenuandjatel on kohustus andmeid edastada ja enne laenu väljastamist kohustus laenuandja andmeid ka kontrollida. Keskse registri puhul on võimalik kasutada iga laenuandja edastatud värskeimat infot ja nii olla kindel, et aitame tõesti ülelaenamist vältida. Selline lahendus võimaldab laenuandjatele ühe selge vastaspoole, kes saab efektiivselt teostada ka järelevalvet. Viimane on oluline nii teabe jagamise kohustuse täitmise kui ka andmekaitse seisukohast,“ sõnas pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077