Autor: Finantsuudised.ee • 30. november 2022

Eksperdid: baasintresside tõus võimaldab inimestel ka rohkem teenida

Euroopa Keskpanga baasintresside tõusu tõlgendatakse enamasti negatiivselt. Samas võimaldab see inimestel ka intressidelt rohkem teenida. Eksperdid selgitavad, kuidas mõjutavad Euroopa Keskpanga otsused hoiuseintresside kujunemist Eestis.
Peeter Luikmel, Eesti Panga rahapoliitika ja välismajanduse allosakonna juhataja.
Foto: Eesti Pank

Eesti Panga peaökonomist Peeter Luikmeli sõnul seatakse baasintressid hinnatõusu ootusi juhtides. „Keskpank kehtestab rahapoliitiliste intressimääradega selle taseme, kui kallilt tema tehingupartnerid ehk kommertspangad keskpangast raha laenata ja hoiustada saavad. Seetõttu mõjutavad need intressimäärad omakorda ka pankadevahelise rahaturu intressimäärasid, näiteks euribori,“ selgitas Luikmel. Ta lisas, et kui hinnatõus on kiire, on ka inimestel suurem ootus, et hinnatõus jätkub, ning see omakorda sunnib keskpanka intressimäärasid tõstma.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077