Autor: Allan Karu, PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant • 10. veebruar 2023

Inflatsioonilises keskkonnas on finantsanalüüs olulisem kui iial enne

Ühinemis- ja ülevõtmistehingute planeerimisel on tähtis arvestada inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada, kirjutab PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu.
PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu Foto: erakogu

Eesti tarbijahinnad on COVIDi-eelse tasemega võrreldes tõusnud 35%, samas kui tootjahinnad on tõusnud suisa 76%. Selle tulemusel on eelnevate perioodide andmed tegeliku kasumlikkuse näitajatena senisest vähem usaldusväärsed. Lisaks võib majanduslangus tekitada täiendavat survet kasumimarginaalidele, sest klientide vähenenud nõudluse tõttu müügimahud kahanevad. Valitseb ka risk, et tehingute hinnastamisel ei võeta arvesse tegelikku tootjahindade tõusu. Seega on tehingute planeerimisel tähtis võtta arvesse praeguse kiire inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077