Autor: ImpulsQ GMBH • 6. juuni 2023

ST: Jalgpall ja rahandus: Kuidas rahastatakse jalgpalliklubisid?

Jalgpalliklubide rahastamine on keeruline küsimus, mis hõlmab erinevaid aspekte. Jalgpalliklubide rahastamise tähtsus kasvab järjest, sest ainult piisava kapitali abil suudavad profiklubid pidada sammu siseriikliku ja rahvusvahelise konkurentsiga. Tänapäeva maailmas on profijalgpall kujunenud tõeliseks majandushiiglaseks, kus on tegemist suurte rahasummadega. Jalgpallist on saanud miljardidollariline äri, mis hõlmab nii ärihuve kui ka fännide kirge. Sellest tulenevalt on põnev vaadata erinevaid võimalusi jalgpalliklubide rahastamiseks.

Kaasaegse jalgpalli üha kasvavad rahalised nõudmised nõuavad märkimisväärseid investeeringuid, et pidada sammu parimate meeskondadega. Lisaks traditsioonilistele tuluallikatele, mis tulenevad sponsorlusest, meediaõigustest ja fännikaupadest, on veel üks aspekt, mis muutub üha olulisemaks: spordikihlvedude sõlmimine. Eelkõige livebet muutub üha populaarsemaks. Seda tüüpi spordikihlvedude abil saab positiivselt mõjutada mängu dünaamikat ja põnevust pealtvaatajate jaoks. Olgu tegemist spordikihlvedude või jalgpalliklubide rahastamisega - lõppkokkuvõttes on see raha, mis loeb.

Rahastamise alustalad: jalgpalliklubid ja raha

Selleks, et võistelda ja edu tähistada, peavad klubidel olema piisavad rahalised vahendid. Selleks kasutavad tippklubid mitmeid erinevaid viise, et saada võimalikult palju kapitali.

Piletid ja VIP-saalid

Jalgpalliklubide üheks traditsiooniliseks rahastamisallikaks on piletimüük. Mängude piletid on klubide jaoks oluline tuluallikas, eriti suurte turniiride või oluliste mängude puhul. Piletitulu aitab klubidel katta mängude korraldamise kulusid ning investeerida mängijate üleminekutesse ja infrastruktuuri. Siiski on piletitulu sageli piiratud, eriti väiksemate klubide puhul, kellel on väiksem fännibaas.

Suurte ja populaarsete jalgpalliklubide rahalist olukorda määrab oluliselt see, kui palju on võimalik teenida VIP-piletite kaudu. Seda tüüpi piletid toovad tavaliselt rohkem tulu kui tavalised piletid ja mängivad seega olulist rolli klubi finantsstruktuuris.

Sponsorlus ja kaubandusartiklid

Sponsorlus on teine oluline tuluallikas jalgpalliklubide jaoks. Ettevõtted investeerivad sponsorlepingutesse, et seostada oma kaubamärki jalgpalliga ja saada kasu spordi laiast levikust ja populaarsusest. Sponsorluslepingud võivad hõlmata särgireklaami, staadioni nimeõigust, reklaamplakateid ja muid reklaamtegevusi.

Teine võimalus jalgpalliklubide rahastamiseks on kaubandustoodete ja fännikaupade kaudu. Trikotid, sallid, lipud ja muud fännikaubad on fännide seas väga populaarsed ja võivad tuua märkimisväärset tulu. Klubid teevad tihedat koostööd spordirõivaste tootjatega, et turustada oma tooteid ja anda fännidele võimalus väljendada oma toetust oma klubile.

Eriti sellised maailmakuulsad superstaarid nagu Lionel Messi või Neymar toovad oma klubidele tohutut rahalist tulu. Nendest mängijatest on saanud tõelised kaubamärgid ja nad aitavad oluliselt kaasa rekordilisele trikotimüügile. Sponsorlustulu võib tõepoolest olla märkimisväärne ja anda klubidele täiendavaid rahalisi vahendeid.

Meedia- ja televisiooniõigused

Teine oluline tegur jalgpalliklubide rahastamisel on meediaõigused. Telekanalid ja voogedastusteenused maksavad suuri summasid, et omandada jalgpallivõistluste ülekandeõigused. Teleraha on sageli üks suurimaid tuluallikaid klubide jaoks, eriti kõrgliigades.

Viimastel aastatel on televisioonitulu tähtsus märkimisväärselt kasvanud ja moodustab nüüd märkimisväärse osa jalgpalliklubide kogutuludest. Riikide vahel on siiski märkimisväärseid erinevusi: Kui Inglismaa Premier League võib uhkeldada peaaegu kolme miljardi euro suuruse meediatuluga, siis Saksamaa Bundesliga vastavad tulud olid vaid veidi üle miljardi euro.

Pole ime, et meediaõiguste turustamine on toonud kaasa jalgpalli tulude tohutu kasvu. Samal ajal on aga teleraha aidanud kaasa ka liigade ja tippklubide ning väiksemate klubide vahelise lõhe suurenemisele.

Investorid ja patroonid

Teine viimastel aastatel tähtsamaks muutunud rahastamisinstrument on investorid ja jalgpalliklubide omanikud. Üha enam jõukaid üksikisikuid ja investorite rühmi omandab jalgpalliklubide aktsiaid, et saada kasu nende potentsiaalist.

Finantsvõimeliste investorite eesmärk on saavutada tulu või parandada oma mainet. Seejuures püüavad mõned rahastajad kindlustada oma mõju ka sponsorlepingute kaudu. See on põhjustanud vastuolusid, sest mõned fännid kardavad, et sport muutub üha enam kommertsialiseerunuks ja et klubid seavad investorite huvid fännide huvidest kõrgemale.

Üleminekud

Lisaks sellele mängivad jalgpalliklubide rahastamisel suurt rolli ka üleminekutehingud. Mängijatega kauplemine võib olla klubide jaoks äärmiselt kasumlik, eriti kui noori talente arendatakse ja hiljem müüakse kõrgema hinnaga. Üleminekutasud ja komisjonitasud võivad tuua märkimisväärset tulu. Samal ajal viivad kasvavad üleminekutasud turu ülekuumenemiseni ja mängijate ülemääraste palkadeni. Seega läheb üha rohkem klubisid võlgadesse, et püsida konkurentsivõimelisena. Ohtlik areng.

Üha rohkem ja rohkem raha profijalgpallis: kas lõpp on silmapiiril?

Jalgpalliklubide ajalugu on tähistatud tähelepanuväärsete näidetega, kuidas tippklubid leiavad pidevalt uusi viise, kuidas oma finantsolukorraga toime tulla. Üheks selliseks näiteks on Real Madrid, mis 1990ndate lõpus surus end purustava võla all. Kuid pääste tuli erakordse lahenduse näol: Madridi linn omandas klubi treeningplatsi, mis leevendas oluliselt finantssurvet ja päästis Real Madridi ähvardavast hukust.

Hilisem, kuid mitte vähem muljetavaldav näide on FC Barcelona, kes kogus 2022. aasta suvel suuri summasid uute mängijate ostmiseks, hoolimata 1,35 miljardi euro suurusest võlamäest. Selle investeeringu rahastamiseks kasutasid vastutajad loomingulist lähenemist: nad müüsid tulevased televisiooniõigused ja fännikaupade müügist saadava tulu ette. See ebatraditsiooniline rahastamisviis võimaldas klubil jääda aktiivseks üleminekuturul ja säilitada oma sportlikku konkurentsivõimet. Eelkõige tippklubisid peetakse nüüd "liiga suureks, et ebaõnnestuda". Nad võivad loota toetusele, kas investoritelt, kes usuvad nende pikaajalisse edu, või isegi riigilt, kes tunnustab selliste klubide prestiiži ja majanduslikku panust. Nende tippklubide finantsstabiilsus ja edu on väga oluline nende piirkondade või riikide majanduse, turismi ja maine jaoks.

Need näited illustreerivad, et jalgpalliklubid muutuvad sageli leidlikuks, kui tegemist on nende finantsprobleemidega. Nad kasutavad loomingulisi lahendusi, et lahendada võlgnevusi, leida uusi tuluallikaid ja kindlustada oma klubi rahaline tulevik. See näitab ka seda, et jalgpall kui ülemaailmne nähtus ulatub kaugele väljapoole väljakut ning on keerukas segu spordist, äritegevusest ja sotsiaalsest tähtsusest.

Profijalgpalli kasvavast kommertsialiseerimisest tingitud probleemid

Korruptsioon on jalgpallis pikaajaline probleem ja eriti suurte turniiride, näiteks maailmameistrivõistluste, korraldamisel on korruptsioon viimastel aastatel mänginud juhtivat rolli. Korruptsiooniskandaalidesse on segatud isegi need, kes hääletusel ei võitnud.

Kuid jalgpalliklubidest on saanud ka ettevõtted, kus raha mängib edu juures üha olulisemat rolli. Klubidel, kellel on juba märkimisväärsed rahalised vahendid, on tavaliselt lihtsam pääseda edasise edu juurde ja nad saavad seega veelgi rohkem raha teenida. Teisest küljest on väiksematel klubidel üha raskem oma liiga rahaliselt tugevaimatele klubidele järele jõuda.

Muutunud on ka klubide suhtumine oma fännidesse. Staadionil ei ole enam ainult hea jalgpallimäng fännide jaoks. Selle asemel oodatakse fännidelt lisaks kallitele piletitele ka seda, et nad jätaksid palju raha toidupunktidesse, ostaksid fännipoest uusi komplekte ja sõlmiksid klubi telerile tellimuse. Fänne nähakse üha enam klientidena ja majanduslik aspekt mängib üha suuremat rolli. Need arengud näitavad, et jalgpalli kui spordiala ei iseloomusta mitte ainult kirg ja sportlik edu, vaid ka keerulised finantshuvid. Korruptsiooni, finantsläbipaistvuse ja fännidega tegelemisega seotud probleemid on probleemid, millega jalgpall jätkuvalt silmitsi seisab ning mis nõuavad hoolikat kaalumist ja lahenduste leidmist.

Järeldus: raha ja jalgpalli vaheline tihe seos

Üldiselt on jalgpalliklubide rahastamine keeruline ja mitmetahuline küsimus. Spordist on saanud suur tööstusharu, mis toob suuri tulusid, kuid samal ajal ka probleeme ja vastuolusid. Tasakaalustatud ja jätkusuutlik rahastamine on väga oluline, et tagada jalgpalli pikaajaline areng ning et miljonid inimesed kogu maailmas armastaksid ja toetaksid seda spordiala jätkuvalt.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077