21. august 2023

Olukord tööturul halveneb

Majanduses on pikalt valitsenud vastuolu, kus SKP langeb, ent tööhõive on kõrge ja palgad aina tõusevad. Kahjuks ei saa see lõputut kestma jääda ja ilmselt on sügisel oodata korrektuuri.
SEBi majandusanalüütik Mihkel Nestor tööturu tuleviku osas optimistlikke noote ei jaga.
Foto: Raul Mee

Lõppeval nädalal avaldas statistikaamet viimase tööjõu-uuringu tulemused 2023. aasta teise kvartali kohta. Suurimat tähelepanu pälvis uuringu tulemustest kahtlemata asjaolu, et töötus on tõusnud ootamatult kõrgele. Kui varasematel kvartalitel oli statistikaamet töötuse määraks mõõtnud veidi üle 5%, siis viimastel andmetele oli töötus kasvanud 6,7 protsendini. Põhjuseid, miks töötus peaks tõusma, leiab majandusest küllaga, ent sel korral põhjustas töötuse taolise kasvu hoopis uute inimeste lisandumine tööjõu hulka. Nimelt on alates 2023. aastast tööjõu-uuringu valimisse kaasatud ka Ukraina sõjapõgenikud. Selliselt loeti teises kvartalis kokku lausa 745 000 inimest, kes tööd tegid või seda leida püüdsid. Veel aasta tagasi kuulus tööjõu hulka 30 000 inimest vähem.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077