Autor: Tõnu Mertsina • 10. oktoober 2023

Eesti kaupade eksport on jätkuvalt tugevas languses

Augustis vähenes kaupade eksport Eestist aastases võrdluses 22%. Eesti päritolu kaupade eksport, mis oli koguekspordist 64%, langes 21%. Nii on Eesti kogueksport kukkunud 2021. aasta kevade ja Eesti päritolu kaupade eksport kolme aasta taguse tasemeni.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina tõdeb, et suurem osa Eesti päritolu kaupade ekspordi vähenemisest augustis tuli mineraalsetest õlidest ja puittoodetest. Foto: Andras Kralla, Äripäev/Scanpix Baltics
Foto: Andras Kralla

Lisaks üldisele nõudluse nõrgenemisele ja ekspordihindade vähenemisele, on ekspordi languse taga ka eelmise aasta kõrge võrdlusbaas. Kaupade eksport vähenes kiiresti ka siis, kui sellest arvestada välja ekspordihindade muutus. Eesti päritolu kaupade ekspordi osakaal koguekspordis ehk ekspordis koos reekspordiga vähenes järsult eelmise aasta alguses. Kui sel aastal on see keskmiselt olnud 65%, siis veel 2021. aastal oli see osakaal 72%

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077