Autor: Villu Zirnask • 27. november 2023

Pärnu Finantskonverents 2024 pakub tuge sarimääramatusega toime tulemisel

Veidi vähem kui viie kuu pärast toimuva 26. Pärnu Finantskonverentsi pealkiri, tunnussõna, on „Sarimääramatus“. Säärane uudne sõna sai välja mõeldud sellepärast, et Eesti ei ole praegu päris lihtlabases majanduskriisis.
Pärnu Finantskonverents 2023. Foto: Raul Mee

SKT languse, tööpuuduse jmt poolest oleme ju näinud hullemaidki majandussurutisi. Praeguse eripäraks võib pidada suurt ebaselgust küsimuses, kuna ja kuidas me surutisest välja ronime.

Asi ei ole ainult raha kättesaadavuses ja hinnas või mingite turgude ära kukkumises või nõrgenemises, vaid mõlemas. Samal ajal üritab Eesti valitsus veel rohepöördele vunki juurde anda (mis tähendab igasuguseid uusi nõudmisi ja regulatsioone), riigirahandust parandada (mis tähendab igasuguseid uusi makse ja vanade tõstmisi). Lisaks toodab meie regioonis jätkuvalt hirmu ja ebaselgust Venemaa sõda Ukraina vastu. Eesti sisepoliitika on seisus, mis ühelegi majanduses osalejale kindlustunnet juurde ei anna – pigem vastupidi. Ja kõige selle taustal areneb tehisaru, mis justkui võiks finantsjuhi elu lihtsamaks teha, aga kas ikka teeb?

Mida rohkem on välist määramatust, seda tugevam on finantsjuhil vaja olla sisemiselt, et mitte läbi põleda või paanitsema hakata, kui lajatab järjekordne ootamatus.

Motivatsioonilaks

Finantsjuhtide sisemist vaprust kutsusime finantskonverentsile turgutama professionaalse maadeuurija Patrick „Pata“ Degermani, kelle meelispaigaks maakeral on polaaralad. Polaarekspeditsioonil on nii mõndagi ühist meie viimaste aastate majandusoludega – kliima, kus ellu jäämiseks ei tohi nõrkeda, kiiresti muutuda võivad ilmaolud jm. Pata räägib, kuidas olla vaimselt valmis ootamatusteks, kuidas ületada kriitilises olukorras hirmusid, olla vapper, toimida ühtse tiimina – ja jõuda edukalt (ja elusalt) sihile. Lühidalt – Finantskonverents algab motivatsioonilaksuga.

Teisel päeval hoolitseb finantsistide vaimu (ja keha) turgutamise eest maratonijooksja Roman Fosti, kes räägib, kuidas mahutada finantsisti tööpäeva selline kogus trenni, mis viib kasvõi olümpiale või aitab lihtsalt ületada iseennast – ja tõstab lisaks füüsilisele ka vaimset vormi. Muide, Fosti on tükk aega töötanud ka finantsaudiitorina.

Kõik tähtsad teemad on kaetud

Mõistagi sisaldab Pärnu Finantskonverentsi programm ka ettekandeid ja debatte, mis on ettevõtte või avaliku sektori finantside juhtimisega otsesemalt seotud. Kaetud saavad kõik teemad, mis sai eespool üles loetud kui määramatus suurendajad. Vaadake konverentsi programmi, mis on nüüd suures osas paigas.

Majanduse väljavaadetest räägivad konverentsil Mihkel Nestor ja Peep Jalakas SEB Pangast, keskendudes Eestile, ning Eesti Pank, keskendudes euroala arengutele. Uues rollis – puhtamajanduse tehnoloogiatele suunatud riskikapitalifondi partnerina – astub lavale varem Eleringi juhina tuntud Taavi Veskimägi, kes esitab visiooni, kuidas muuta majanduse keskkonna jalajälje vähendamine Eesti konkurentsieeliseks. Tallinna Lennujaama finants- ja riskijuht Anneli Turkin räägib oma kogemuse najal, kuidas tulla toime riskidega, mida ettevõte ei oska oodatagi.

Konverentsi teisel päeval kuulete rahandusministeeriumi asekantsleri Sven Kirsipuu, riigikogu liikme Aivar Sõerdi ning riigikontrolör Janar Holmi debatti, mis loodetavasti aitab kaasa sellele, et 2025. aastaks saab Eesti läbipaistvama eelarve ja me saame selge pildi, kuhu täpselt kaob meie maksuraha. Lisaks valgustab USAs, Aasias ja Euroopas tegutseva elektroonikaettevõtte GPV Group asepresident Kaur Andresson, kuidas sõjad ja geopoliitika muudavad äri- ja poliitsuhteid.

Kriisid tulevad ja lähevad, Pärnu Finantskonverents aitab neid üle elada.

Kõige soodsama pileti Pärnu Finantskonverentsile saab siis, kui osta pilet SIIT ära juba novembris, kasutades 30. novembrini kehtivat sooduskoodi PFK24 (hind on sel juhul 679 eurot).

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077