Autor: Imre Noorkikas • 10. november 2020

Kasum on alati mõistatus, aga raha määrab ära ettevõtte homse

Imre Noorkikas, CFO Advisori tegevjuht ja Blue Fire'i finantspartner
Foto: erakogu
Äritegevuses, eelkõige seda alustades, on üks suurimaid mõistatusi – kus on teenitud kasum ja miks pole seda kontol? Aga sellepärast, et kasum ja raha on erinevad. Tegelikkuses polegi need niivõrd erinevad, küll aga on erinevad nende tekkimise hetked ajas, kirjutab CFO Advisori tegevjuht ja Blue Fire'i finantspartner Imre Noorkikas.

Kasum tekib raamatupidamises (loe: paberil) sisuliselt müügiarve välja kirjutamise hetkel. Arvestades asjaolu, et raamatupidamises peavad deebet ja kreedit alati võrduma, siis arve väljakirjutamise hetkel tekib meil bilansis nõue ostja vastu (deebet) ning kasumiaruandes müügitulu (kreedit). Seega, kasum on küll juba loodud, aga reaalne raha laekumine kontole sõltub kliendile antud maksetähtajast. Ja kui nüüd selgub, et ostjal on seletamatul põhjusel hoopis erinev nägemus arve õigeaegse ja täiemahulise tasumise kohta, võibki jääda raha laekumata, hoolimata kasumiaruandes omanikutuluna väljavõtmist ootavast kasumist.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liina LeitenTeabekeskuse arendusjuhtTel: 51 84 004
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077