Autor: Reet Teder • 17. detsember 2021

Energia maksustamine on paigast ära

Euroopa Komisjon tuli välja energia maksustamise direktiivi muudatustega, sest energia maksustamise direktiiv ei ole kooskõlas ELi kliima- ja energiaeesmärkidega, kirjutab Eesti Kaubandus-Tööstuskoja veebis poliitikanõunik Reet Teder.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikanõunik Reet Teder.
Foto: Andres Haabu

Euroopa Komisjoni hinnangul ei keskenduta direktiivis piisavalt kasvuhoonegaaside heite vähendamisele, energiatõhususele ning elektri ja alternatiivkütuste kasutuselevõtule. Komisjon leiab, et selle põhjuseks on asjaolu, et uusi, vähem süsihappegaasi tekitavaid kütuseid maksustatakse samamoodi kui nende ekvivalendiks olevaid fossiilkütuseid. Mahupõhine maksustamine on biokütuste jaoks ebasoodne, kuna ühe liitri biokütuse energiasisaldus on tavaliselt väiksem, kui ühe liitri konkureeriva fossiilkütuse energiasisaldus, kuid neile kohaldatakse sama maksumäära.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077