Autor: Tõnu Mertsina • 13. detsember 2022

Kas keskpankade võitlus inflatsiooni vastu hakkab vilja kandma?

Sel nädalal tõstavad Euroopa Keskpank, USA Föderaalreserv ja veel mitu keskpanka intressimäärasid. USA-s ja euroalal on hinnakasv tõusnud viimase neljakümne aasta kiireimaks, mis eeldab keskpankadelt kiiret tegutsemist.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Foto: Raul Mee

EKP peaks tõstma intressimäärasid sel nädalal 0,5 protsendipunkti ning jõudma hoiustamise püsivõimaluse intressimääraga kahe protsendini. See on ka investorite konsensuslik ootus. Samuti tähendab see intressimäärade tõstmise aeglustamist. Kuigi kolmas kvartal näitas euroalal veel mõõdukat majanduskasvu ja tööturg oli tugev, on väljavaade halvenemas. Swedbanki hinnangul ootab lähikvartalitel euroala ees majanduslangus. Sellele vaatamata peaks EKP järgmise aasta alguses intressimäärade tõstmisega jätkama kahel korral 0,25 protsendipunkti ja viima hoiustamise püsivõimaluse intressimäära 2,5 protsendini.

Finantsuudised.ee toetajad:
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Marge AasalaidFinantsuudised.ee juhtTel: 52 80 443
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077