Autor: Tõnu Mertsina • 9. juuni 2023

Tõnu Mertsina: välisnõudlus lähiajal veel paranemist ei näita

Kui Eestist eksporditud kaupade väärtus vähenes aprillis 4%, siis Eesti päritolu kaupade ekspordi langus oli isegi 7%. Eesti päritolu kaupade eksport on vähenenud järjest juba alates möödunud aasta novembrist. Selle aasta esimese nelja kuuga on eksport vähenenud jooksevhindades 9%.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Foto: Andras Kralla

Kaupade lõikes mõjutasid aprillis Eesti päritolu kaupade eksporti kõige enam puittoodete, mineraalsete õlide, mobiilisideseadmete, keemiatööstustoodete ja mööbli väljaveo vähenemine. Selle aasta esimese nelja kuuga tuli suurem osa koguekspordi langusest mineraalsetest õlidest, kuid suure mõjuga oli ka mobiilisideseadmete väljaveo vähenemine. Esialgsetel andmetel näitas mineraalsete kütuste eksport aprillis püsivhindades küll kasvu, kuid paljuski eelmise aasta aprilli madalama võrdlusbaasi tõttu. Aasta esimese nelja kuuga on selle kaubagrupi väljaveo mahu vähenemise olnud suur.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077