Autor: Urmas Simson • 15. mai 2024

Swedbanki krediidiriski juht: käib võidujooks ajaga – kas intressilangus tuleb enne maksejõuetuste kasvu

Swedbanki krediidiriski juht Urmas Simson.
Foto: Raul Mee
Püsivhindades on SKP kumuleeruvalt langenud kaheksa kvartaliga üle 6%, aga maksejõuetute arv ei ole oluliselt kasvanud. Kuna palgafondi kasv on olnud kiire, majanduskasv madal ja intressimäärad kõrged, siis tekib küsimus: kas ettevõtted peavad vastu?

Tänase seisuga on maksejõuetuse tase küll madal, kuid sektoritest on kõige haavatavamad tööstus, põllumajandus ja ehitus. Kui põllumajandussektor on hõive mõttes veidi väiksem, siis tööstus ja ehitus on suured. Me näeme, et on ettevõtteid, kes on kaotanud rahavoogu, kuid laenude teenindamisega probleeme ei ole. Osadel juhtudel oli eelnev laenukoormus niivõrd madal, et laenuteeninduse kattekordaja ehk rahavoo suhe laenu maksetesse on langenud näiteks 2 pealt 1,5 peale.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077