Autor: BAZOOM GROUP • 16. oktoober 2023

Selle aasta kiirekasvulised ettevõtted Eesti ärimaastikul

Nii nagu aasta 2023, võib ka Eesti ettevõtlusmaastiku iseloomustada kui kiiresti kasvav, mitmekesine, innovaatiline ning dünaamiline. Sellel aastal on räägitud mitmetest ettevõtetest, mis saavutavad märkimisväärset edu. Nendel ettevõtetel on võime kohanduda muutuvatele turutingimustele ja kasutada ära uusi tehnoloogiaid ning see aitab neil saavutada konkurentide ees edu.

Vaatamata käesolevale majanduslangusele on selleks aastaks ennustatud mitmetele sektoritele siiski märkimisväärset edu ja arenguid. Nende hulka kuuluvad tehnoloogia, iGaming, tervishoid ja roheenergia. Ettevõtted nendes sektorites on suutnud kohaneda muutuvatele nõudmistele ja kasutada ära uusi võimalusi, mis on neile edu toonud. Kuna aga käesolev aasta pole veel läbi, mistõttu statistikaandmed kogu aasta kohta ei ole kogutud, siis saame täpsemalt keskenduda ettevõtetele, kes on ära teinud midagi märkimisväärset või jätkuvalt liiguvad uuendusliku mõttelaadi suunas.

Tehnoloogia

Tehnoloogia sektor on üks kiiremini kasvavaid sektoreid Eestis. Viimase kolme aasta jooksul on sektoris olevate ettevõtete väärtus pidevalt kasvanud, mille üheks põhjuseks peetakse ettevõtete digitaliseerimisega kasvavat trendi. Eesti on ikkagi e-riik, selle üle tasub uhke olla. Kõik on järjest digitaalsemaks muutunud, mida peetakse üheks COVID-i mõjuks, kuna inimesed oli mõnda aega justkui peata ning oli vaja luua uusi kiireid lahendusi, et saaks kõikvõimalikud asjatoimetused ära teha digitaalselt kodust lahkumata. See aga on pannud inimesed üha rohkem nii-öelda kastist väljapoole mõtlema ning aina enam tullakse turule uute ja põnevate lahendustega, mis teevad inimese elu veelgi mugavamaks. Tänapäeval müüakse mugavust, ja inimene ostab.

Küll aga on üks ettevõte suutnud tõeliselt kastist väljapoole mõelda. Üldisele populatsioonile võib-olla vähetuntud ettevõte sai sel aastal aga hakkama millegi väga erilisega. Ettevõte nimega Auve Tech on spetsialiseerunud autonoomsete transpordisüsteemide arendamisele ja tootmisele. Auve Tech pakub kliendile täislahendust, mis hõlmab autonoomseid sõidukeid, nended integreerimist erinevatesse keskkondadesse ning ühtlasi ka sõidukipargi hooldust ja haldamist. Sel aastal saatis Auve Tech esimese Eestis valminud auto MiCa lennutranspordiga Jaapanisse. Võrreldes varasema Auve Tech Iseautoga on uus põlvkond teinud arenguliselt tõeliselt suure hüppe edasi, pakkudes alternatiivseid, turvalisi, jätkusuutlikke ja nutikaid transpordivõimalusi suletud piirkondades ja segaliikluse keskkonnas. Eesti on taaskord jõudnud maailmakaardile ning selle eest oleme tänulikud ettevõttele Auve Tech.

Internet ja iGaming

Oleme jõudnud maailmas punkti, kus vähemal või suuremal määral muututakse üha digitaalsemaks ning suurem enamus kolib oma asjadega internetti. Samamoodi on ka väga paljud mängud saadaval internetis. Eestis on väga tublid mänguarendajad, kes on suutnud kohaneda kiiresti arenevate tehnoloogiate ja muutuva mobiilimängude maailmaga. Inimestel on meelelahutus olulisel kohal elus, pea igal inimesel on vähemalt üks mäng oma nutiseadmes.

Eesti iGamingu sektor on olnud pidevas kasvamises tänu Eesti mängutootjate loovusele ja nii-öelda kastist väljapoole mõtlemisega. Mängustuudiod Eestis paistavad silma mängude ainulaadsusega, mida iseloomustavad erinevad teemad ja platvormid. Nüüd saab internetis mängida videoautomaatide mänge kui ka erinevaid lauamänge. Enam ei pea üksi kodus pokkerit taguma, vaid saab seda teha internetis reaalaja pokkerit mängides. Selles osas on suureks abiks olnud eesti kasiinod, kes on need mängud klientideni toonud. Erinevaid mänge on võimalik tänu valdkonna kiirele arengule mängida nii arvutis kui nutiseadmes.

Tervis ja tervishoid

Viimaste aastate jooksul on tervise ja tervishoiu peale hakatud üha enam mõtlema. Inimesed hoolivad rohkem ja püüavad teha enda tervise heaks oluliselt rohkem. Võimalik, et selline teadvustamine ja tervisest hoolimine on siiski samuti üks COVID-i järelmõjudest. Midagi pole öelda, COVID tõesti muutis maailma. Uued meditsiiniga seonduvad tehnoloogiad ja teenused aitavad parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust, tõhusust ja on suureks abiks ennetustöö tegemisel. Siinkohal võib välja tuua ettevõtte nimega Antegenes OÜ. See on Eesti tervisetehnoloogia ettevõte ja meditsiinilabor, mis on loodud 2018. aastal ning on keskendunud geeniinfol põhinevate lahenduste loomisele ja rakendamisele, et ennetada tõsiseid komplekshaigusi personaalsel tasandil. Sel aastal on ettevõte Antegenes OÜ tulnud välja väga vajaliku ja uuendusliku tootega, mis võimaldab inimestel geenitesti põhjal saada teada, kas neil on vähisoodumus ja mida teha vähi ennetamiseks. Tegemist on küllaltki märkimisväärse saavutusega vähihaiguse ja -ennetuse ajaloos.

Roheenergia ettevõtted

Rohelise energia kasutuselevõtt on üks lihtsamaid viise, kuidas ettevõtted saavad oma keskkonna jalajälge vähendada ning läbi selle olla abiks looduse säästmisele ja jätkusuutlikkusele. Keskkonnateadlikkus on aastatega muutunud üha olulisemaks ning sellest räägitakse aina rohkem. Roheenergia hõlmab endas päikese-, tuule- ja hürdoenergiat.

Eesti suurim Roheeneriga ettevõte on Eesti Energia tütarettevõte Enefit Green, mis on loodud 2016. aastal. Ettevõte toodab taastuvenergiat ning sel aastal on nad jõudsalt kasvanud, luues juurde mitmeid tuuleparke. Kokku on ettevõttel 22 tuuleparki Eestis ja Leedus ning 38 päikeseelektrijaama Eestis ja Poolas. Enefit Green’i ambitsioon on areneda regioonis kõige kiiremini kasvavaks taastuvenergiat tootvaks ettevõtteks. Käesoleval aastal astus ettevõte suure sammu edasi Eesti suurima tuulepargi loomisel, millele aitas kaasa Euroopa Investeerimispank. Ettevõtte väärtused ja ambitsioon räägib ka sellest, kuidas igaüks saab anda oma panuse looduse ja energia jätkusuutlikkusele. Võib-olla on Enefit Green ka igale väikesele koduomanikule eeskujuks?

Mitte kõik pole kasvanud

Eesti ettevõtlusmaastik pakub palju võimalusi ning mitmed ettevõtted on suutnud saavutada märkimisväärset edu. Küll aga ei ole koroonakriis ning sellele järgnev majanduslangus igale sektorile kaasa aidanud. Nimelt on turismivaldkonnas olnud keerulised ajad juba mõnda aega, küll aga loodame, et siiski tullakse välja uute ideedega, mis tooks riiki turiste, kes seda kaunist Eesti loodust, mõisaid ja vanalinnu vaatama ning nautima tuleksid. Mõnikord ongi võib-olla vaja astuda samm tagasi, et saaks taas kaks sammu edasi astuda ning seda juba uute ideede ning võib-olla ka kohanemisstrateegiaga.

Lisaks on kannatada saanud ka tööstusvaldkond, mille tööstustoodang püsib endiselt madal. Langus püsib toiduainete tootmises, mille hulka kuuluvad näiteks õlid, joogid, liha- ja kalatooted. Veel võib märgata langust arvutite, elektriseadmete, paberi ja tekstiiltoodete tootmises. Üheks languse põhjuseks võivad olla kasvanud hinnad ning inimeste tarbimisharjumuste muutumine läbi aja. Küll aga on tööstusvaldkond inimkonnale äärmiselt vajalik, mistõttu võimalik, et langus ei jää kauaks püsima ning stabiliseerub mõnevõrra.

Kes võidab?

Tehnoloogia, tervishoid, iGaming ja roheenergia on valdkonnad, kus areng on olnud kiire. Peamisteks põhjusteks on hea kohanemisvõime kiiresti muutuvate turutingimustega, uuenduslikud ideed ja teenused. Eduka ettevõtte taga on suur meeskonnatöö, teenuse ja toodete kvaliteet ning ühised väärtused, millega kliente võluda. Eesti ettevõtlusmaastik on suur ja lai, täis vajalikke spetsialiste, kes suudavad nii-öelda kastist väljapoole mõelda, mistõttu tulevikus on oodata veelgi suuremaid tulemusi, arenguid ja ettevõtmisi. Üha enam liiguvad ettevõtted oma toodete ja teenustega ka välisturu poole, mis annab juurde palju enamat kui finantsi, see viib Eesti taas maailmakaardile. Milline ettevõte kõige uhkema toote või teenusega riigi maailmapildile viib, seda näeme juba tulevikus.

Inimene vajab lahendusi, seajuures ettevõtted, kes neid pakkuda suudavad, need ongi võitjad. Tänapäeval pole võib-olla nii oluline olla Äripäeva topis, vaid kliendi südames. Võidab see, kes suudab kõige kiiremini kohaneda.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077