25. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskpank ja statistikaamet muudavad tööjaotust

Eesti Pank ja statistikaamet jagasid tööülesandeid.
Foto: pixabay.com
Sügisest hakkab keskpank koostama Eesti finantskontostatistikat täies mahus ning alates 2018. aastast võtab statistikaamet üle välismaiste tütarettevõtete majandusstatistika valdkonna.

Statistikaamet ja Eesti Pank sõlmisid eelmisel nädalal koostöökokkuleppe, millega määrati rollid haakuvates valdkondades. Leppe kohaselt hakkab Eesti Pank peale finantskontode kvartalistatistika koostama ka finantskonto aastaülevaateid, mis oli seni statistikaameti ülesanne. 2018. aasta algusest võtab aga statistikaamet üle välismaiste tütarettevõtete majandusstatistika ja veidi kaugemas tulevikus ka äriteenuste väliskaubandusstatistika koostamise.

„Eesti Panga ja statistikaameti vahel sõlmitud koostöölepe suurendab mõlema organisatsiooni töö tõhusust. Kui sama valdkonda käsitleb üks asutus täies mahus, siis see aitab vältida statistikategevuste dubleerimist. Ühtlasi muutub statistika kasutamine tarbijale mugavamaks, sest ühe ja sama valdkonna kohta saab kogu statistika ühest allikast ja see on koostatud sama metoodika alusel,“ selgitas Eesti Panga statistikaosakonna juhataja Jaanus Kroon.

Sellise valdkondade selgepiirilisema jaotamise peavad läbi viima kõik Euroopa Liidu riikide statistikakoostajad; ligikaudu pooltel liikmesriikidel on see juba ka tehtud. 

Taustinfo

Tööjaotus Eesti Panga ja statistikaameti vahel on seni toiminud riikliku statistika seaduse ning omavaheliste kokkulepete järgi. Kuna Eesti Pank ning statistikaamet sõltuvad paljudes valdkondades üksteise tööst, on metoodikate ning andmete korrigeerimise põhimõtete omavaheline haakumine olulise tähtsusega, mistõttu oli vajalik sõlmida ka koostöökokkulepe.

Allikas: Eesti Pank

Eesti Pank hakkab sügisest koostama majandussektorite vahelisi finantsvoogusid kajastavat Eesti finantskonto statistikat täies mahus

Statistikaamet hakkab koostama välismaiste tütarettevõtete majandusstatistikat täies mahus

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077