Autor: Finantsuudised.ee • 29. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB kasvatas kasumit vaatamata globaalsele olukorrale

ABB Eesti juht Bo Henriksson.
Foto: Andres Haabu
Energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõtte ABB müügitulu kasvas eelmisel aastal 2015. aastaga võrreldes 18%, ulatudes 183 miljoni euroni. Tellimuste maht suurenes 21% ja ulatus 180 miljoni euroni. Ettevõtte ärikasum oli ligi 14 miljonit dollarit.

ABB eksport kasvas 27%, moodustades müügitulust 89%.

„Kasv tuligi eelmisel aastal peamiselt ekspordi arvelt,” märkis ABB Balti riikide juht Bo Henriksson. „Hea aasta oli mootorite ja generaatorite tehasele, kus saime suuri tellimusi peamiselt tuulegeneraatorite segmendis. Aasta oli kordaläinud ka komplektalajaamade tehasele, seda peamiselt tänu ekspordile Soome.”

„Samas ei olnud need tellimused seotud oluliste trendidega globaalsel turul,” ütles Henriksson. „Maailmas on nafta- ja gaasi- ning kaevandussektor endiselt madalseisus ja ebastabiilsed. Samas meie ülejäänud tegevussektorid on suhteliselt stabiilses seisus.”

„ABB kodumaine müük jäi eelmisel aastal seevastu suhteliselt tagasihoidlikuks,” lisas Henriksson. „Eesti turul jäi müük praktiliselt samale tasemele ülemöödunud aastaga, pisut suurenes elektrivõrkude segment.”

ABB ASi investeeringud suurenesid möödunud aastal 53%, ulatudes 7,5 miljoni euroni. Töötajate arv kasvas 19%, kokku 1362 inimeseni. Peamine töötajaskonna kasv tuli eelmisel aastal käivitatud regionaalse äriteenuste keskuse arvelt, kus praegu töötab üle 200 inimese.

ABB tegeleb elektrifitseerimisseadmete, robootika ja ajamite, tööstusautomaatika ja elektrivõrkudega ning pakub teenuseid tehnovõrkude, tööstuse ning transpordi ja taristu valdkonnas.  

Eestis tegutseb ABB 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kahte valdkonda: tootmine (generaatorid, ajamid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad) ning müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingeseadmed, automaatikaprojektid, robotid, korrashoiuteenused). 

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077