Autor: Finantsuudised.ee • 12. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Parik: kümnekordne kasv on uus eesmärk ettevõtluses

Allan Parik
Foto: Raul Mee
Maailma väärtuslikumad ettevõtted on teinud sel kümnendil läbi ülikiire kasvu, mida mõõdetakse mitte protsentides, vaid kordades, mis võiks olla uus eesmärk, ütles SEB juhatuse esimees Allan Parik Tallinnas toimunud konverentsil Innovatsioonilabor 2017.

Sõnavõtus eksponentsiaalse kasvu ajastule keskendunud Parik ütles, et ettevõtlus on sisenenud murrangulisse ajajärku, kus eesmärk ei ole lineaarselt kasvada 10 protsenti, vaid 10 korda. „Ettevõtlusaktiivsus kasvab plahvatuslikul ja palju uusi globaalseid ettevõtteid tuleb peale, aga suur küsimus on, kas nad on edukad ka 5, 10 või 50 aasta pärast,“ ütles Parik.

Väärtuslikumate ettevõtete kasvu üks alus on uus digitaalne platvorm. „Kui võrdleme maailma kõige väärtuslikumaid ettevõtteid turukapitalisatsiooni alusel, siis TOP 5-s on ainult üks ettevõte, kes oli seal ka 15 aastat tagasi – Microsoft. Ja nemad on tarkvarapõhise ettevõttena suutnud kasvatada oma väärtust. Ülejäänud ettevõtted on täiesti uued,“ ütles Parik.

Parik viitas William P. Barnetti uuringule, et edukad tehnoloogiaettevõtted on nii-öelda avastatud, mitte planeeritud.

Pariku sõnul tuleb ettevõtluse arendamisel mõelda sellele, kes on meie lõppklient, ja innovatsiooniga on tulnud uus mõõdik: klientidega tehtud eksperimentide arv. „Katsetuste tegemine pärineb laborist ning see vaatenurk tuleb võtta tavapärasesse ärisse,“ märkis Parik.

Pariku sõnul ei ole kunagi varem nende klientideni jõudnud nii palju uusi lahendusi ja tooteid kui viimase kuue kuu jooksul: eAkadeemia, videokohtumised ja kasvuprogramm on vaid mõned näited. Sel kevadel klientide käsutusse antud innovatsioonikeskuses on tänaseks juba üle 500 ettevõtja osalenud erinevatel äri edendamise üritustel. „Innovatsioonikeskuse südameks on kasvuprogramm ettevõtetele, kes soovivad kasvada, aga mitte samas rütmis turuga, vaid oluliselt kiiremini,“ märkis Parik.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077