Autor: Finantsuudised.ee • 2. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduse kasvutempo esimeses kvartalis kiirenes

Foto: pixabay.com
Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) suurenes 2017. aasta I kvartalis võrreldes eelmise aasta I kvartaliga 4,4%, teatab statistikaamet.

I kvartalis oli SKP jooksevhindades 5,2 miljardit eurot. Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP kasvas 2016. aasta IV kvartaliga võrreldes 0,8% ja 2016. aasta I kvartaliga võrreldes 4,0%.

Tegevusaladest panustas 2017. aasta I kvartalis SKP kasvu kõige rohkem töötlev tööstus. Kõige rohkem mõjutas töötleva tööstuse suurenemist metalltoodete, mootorsõidukite ning toidu- ja joogitootmise kasv. Majanduskasvule aitasid oluliselt kaasa ka kaubanduse ja ehituse tegevusalad. Kaubanduse kasvule andis I kvartalis hoo sisse hulgikaubandus.

Kuigi netotootemaksud jooksvates hindades kasvasid, siis hinnamõjusid arvesse võttes pidurdasid netotootemaksud SKP kasvu. Käibemaksu laekumine suurenes, kuid aktsiisimakse laekus vähem kui eelmise aasta samal perioodil. 

SKP kasvas kiiremini kui hõivatute arv, kuid samas jäi kasvukiirus alla töötatud tundide arvu muutusele. Hõivatute arv kasvas 2,2% ja töötatud tundide arv 4,4% (tootlikkus on arvutatud sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud näitajate põhjal). Seega tootlikkus hõivatu kohta suurenes 1,8%, kuid tootlikkus tunni kohta vähenes 0,4%. 2017. aasta I kvartalis suurenes tööjõu ühikukulu eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 2,7%, mis näitab, et töötaja kohta makstud hüvitised kasvasid tootlikkusest kiiremini.

Kaupade ja teenuste eksport kasvas hinnamõjusid arvesse võttes viiendat kvartalit järjest peamiselt transpordivahendite, mineraalsete toodete (sh bensiin, diisel, kütteõlid, gaas) ja puittoodete väljaveo suurenemise tõttu.

Kaupade ja teenuste sissevedu suurenes

Kasv toimus peamiselt transpordivahendite ja metallide impordi suurenemise tõttu. Kaupade ja teenuste eksport oli impordist jätkuvalt suurem. Netoeksport (ekspordi ja impordi vahe) oli 2017. aasta I kvartalis positiivne, moodustades SKPst 2,3%.

Sisenõudlus panustas SKP kasvu positiivselt ja suurenes hinnamõjusid arvesse võttes peamiselt hüppeliselt kasvanud investeeringute toel 3,6%. Samuti suurenesid lõpptarbimiskulutused.

Kapitali kogumahutus põhivarasse kasvas hinnamõjusid arvestades 16,5%, olles peamiselt mõjutatud mittefinantsettevõtete investeeringute suurenemisest transpordivahenditesse ning masinatesse ja seadmetesse. Samuti kasvasid oluliselt investeeringud hoonetesse ja rajatistesse nii valitsemissektoris kui ka mittefinantsettevõtete sektoris.

Kodumajapidamiste lõpptarbimiskulutuste kasv aeglustus ja oli 2017. aasta I kvartalis võrreldes 2016. aasta I kvartaliga 0,6%.

Kuigi sisemajanduse nõudlus kasvas aeglasemini kui SKP, olid lõpptarbimiskulud ja kapitali kogumahutus kokku suurem kui SKP.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077