Autor: Tõnn Talpsepp • 4. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsikauplemise raudvara

Tõnn Talpsepp, Etalon Varahaldus ASi juhatuse liige, TTÜ rahanduse dotsent ja investor aastast 2003.
Foto: Veiko Tõkman
On vähe raamatuid, mis sisaldaks sama palju väärtuslikke soovitusi ja suudaks neid nii hästi edasi anda, kirjutab Etalon Varahalduse juhatuse liige, TTÜ rahanduse dotsent ja investor Tõnn Talpsepp.

Hoidsin raamatu „Börsikauplemine kui elatusallikas” esimest ingliskeelset köidet käes aastal 2003, kui sai alguse minu teekond börsikaupleja ja investorina. Valisin tol ajal väga hoolikalt kirjandust ja juhtus nii, et tol hetkel oli see üldse minu esimene loetud raamat börsikauplemisest. Veel aastaid hiljem ei teadnud ma, et Alexander Elderil on tugev seos Eestiga, seega poleks uskunud, et uuem trükk on esimene kauplemisteemaline raamat, mis aastaid hiljem ilmub eesti keeles.

Väärt raamat nii algajale kui ka kogenud kauplejale

Lugejana on oluline vahe, kas võtta teos kätte algajana või juba turul karastunud investorina. Kahjuks on minu esimene lugemismälestus mõnevõrra hägustunud, kuid nüüd 14 aastat pärast esmakordset lugemist ja mõnevõrra kogenumana saan seda kindlamalt väita, et tegemist on väärt raamatuga, mis sobib nii algajatele kui ka kogenud kauplejatele. Kõige olulisemaks Alexander Elderi panuseks pean psühholoogiliste aspektide rõhutamist. Tegemist on praktilisi soovitusi sisaldava kirjatükiga.

Olen kindel, et pärast raamatu esimest korda lugemist ei suutnud ma kõiki selles sisalduvaid häid soovitusi meelde jätta ega järgida. Nüüdsel, teistkordsel lugemisel olin seega positiivselt üllatunud, et tegelikult saab juba ainuüksi sellest raamatust suurepärase ülevaate paljudest õppetundidest, mida kauplemise jaoks on vaja. Pean tunnistama, et ei mina ega suure tõenäosusega paljud teisedki suuda kõiki neid õppetunde kohe alguses teadvustada ega ka järgida. Samas on vähe raamatuid, mis sisaldaks sama palju väärtuslikke soovitusi ja suudaks neid nii hästi edasi anda.

Selge ülevaade tehnilisest analüüsist

Kauplemisele saab läheneda mitmeti. Alexander Elder on selleks valinud tehnilise analüüsi, kuid see ei ole kindlasti ainuvõimalik tee ning paljud ei pruugi sellist lähenemist kasutada. Mina olen mõjutatud akadeemilisest maailmast, kus tehnilise analüüsi kui meetodi universaalne võimekus ei ole kunagi tõestamist leidnud. Samas kuulun käitumusliku rahanduse koolkonda, mis usub, et turg on teatud perioodidel ebaefektiivne. Seega on minu mõttelaad Elderi omaga sarnane.

Isegi kui te jääte tehnilise analüüsi osas skeptiliseks, siis igal juhul tasub igal investoril ja kauplejal teada, milliseid meetodeid üks osa turul tegutsejaid kasutab. See raamat annab tehnilisest analüüsist selge ja kontsentreeritud ülevaate ning tihti on nii mõnedki universaalsed õppetunnid peidetud mõne tehnilise analüüsi peatüki sisse. Mis algajale kõige olulisem, Alexander Elder kommenteerib meetodi praktiseerijana, mis tema kogemuse järgi võiks toimida ja millist lähenemist ta ise kasutab.

Autor: Alexander Elder

Ilmumisaasta: 2017

Lehekülgi: 318

Kirjastus: Äripäev

Osta raamat SIIT.

Kõige olulisemad tõed börsikauplejale

Psühholoogilised tegurid, mõttemaailm ja arusaam turgudest on universaalsed ning kehtivad olenemata sellest, millist meetodit kauplemisotsuste tegemiseks kasutatakse. Sama kehtib kauplemissüsteemi ülesehitamise ja riskijuhtimise kohta ehk kogu üldine raamatus kirjeldatud taustsüsteem ning reeglistik peab paika ka teiste võimalike kauplemismeetodite puhul. Ma ei tea sadade loetud investeerimis- ja kauplemisraamatute seas ühtegi teist teost, mis sisaldaks nii suurt hulka börsikauplejatele olulisi tõdesid. Need tuleb vaid suuta üles leida ja aja jooksul endale teadvustada, mis koos äärmiselt tugeva distsipliiniga viib loodetavasti ka heade tulemusteni.

Vaata raamatu kohta lähemalt SIIT.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077