Autor: Artur Erik Lindmaa • 11. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiad, mida osta ja vältida euro kallinemisel

Foto: pixabay.com
Prantsumaa panga Societe Generale sõnul peaksid investorid euro kallinemise tõttu üle vaatama oma Euroopa aktsiaportfellid, kirjutab MarketWatch.

Neljapäeval avaldatud teatas ütles Prantusmaa pank, et korrelatsioon tugevnenud euro ja nõrgenenud aktsiaturgude vahel on kasvamas alates mai keskpaigast, soosides Euro Stoxx Indeksi langust. Tõusev euro on see-eest kasulik rahvusvahelistele korporatsioonidele, kes müüvad kaupu ning teenuseid väljaspool Euroopat, vahendab Äripäev.

Alates maist on börsiindeks langenud 4,5%, samal ajal on euro tõusnud 8% dollari suhtes.

Societe Generale sõnul pole see põhjuseks, miks investorid peaksid Euroopa aktsiatest loobuma. Nimelt on panga sõnul investoritel veel palju kasumiallikaid Euroopas ja neid tuleb lihtsalt osata otsida.

Aktsiad, mida osta

Panga strateegide sõnul tasub aktsiaportfelli kaitsmiseks tugevneva euro eest eelistada kohalikke ettevõtteid. Nimelt ettevõtteid, kes teenivad lõviosa oma müügitulust eurotsoonis ja seega pole mõjutatavad euro kõikumisest, edastab MarketWatch. Sinna hulka kuuluvad ettevõtted nagu Aeroports de Paris, Italgas, Deutsche Wohnen, SFR, Telecom Italia ja Bankinter, kes teenivad 100% oma müügitulust eurotsoonis.

Samuti kuuluvad Societe Generale nimekirja Intesa Sanpaolo, Royal KPN, Galp Energia and Fraport, kes teenivad 80–99% oma müügitulust eurotsoonis.

Peale selle on panga sõnul võimalik panustada euro tugevnemisele, kui investorid püsivad tarbekaupu pakkuvate ettevõtete juures. Idee seisneb selles, et antud ettevõtted panustavad tarbija enesekindlusele tänu tugevnenud eurole ja paremale majanduslikule olukorrale. Näiteks SocGeni Eurotsooni Tarbekaupade korv, kus on 17 tarbekaupu pakkuvate ettevõtete aktsiad. Korv on mai keskpaigast tõusnud 5%, kuid samal perioodil on Stoxx Europe 600 langenud 2%.

SocGeni korvi kuuluvad tuntud ettevõtted nagu Mediaset, Dia, Zalando, Carrefour, Ryanair ja Peugeot.

Aktsiad, mida vältida

Pank toob välja ka aktsiad, mida tugevneva euro korral vältida. Nimelt on Euroopa eksportijad näidanud häid tulemusi vaatamata tugevnenud eurole, mis tähendab et euro kallinemisest saadud kahjud võivad avalduda alles järgmistes majandustulemustes ning tänu sellele võivad valmistada pettumust investoritele.

Seega ettevõtted, kes teenivad enamiku oma käibest väljaspool eurotsooni, nagu ASML Holding, Fiat Chrysler Automobiles, Nokia, Adidas, Unileve, Christian Dior ja Koninklijke Philips.

Allikas: Äripäev

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077