10. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

„Euroga on juhtunud midagi imelikku“

Foto: pixabay.com
Euro on viimasel ajal tublisti kallinenud ja USA investorid käivad Euroopa aktsiaturgudel kalastamas. Traditsioonilised teooriad euro puhul paika ei pea ja volatiilsus on rekordmadalal.

See on pilt, mille on turgudest maalinud Deutsche Banki strateeg George Saravelos, kirjutab Äripäev. Kui arvestada nende paralleelidega, siis peaksid investorid olema pärast euro tänavust 7protsendilist tõusu (dollari suhtes) olema vägagi ettevaatlikud, vahendab Bloomberg.

„Euroga on viimastel kuudel juhtunud midagi imelikku,“ kirjutas Saravelos kolmapäeval klientidele saadetud kirjas. „Peaaegu kõik traditsioonilised mõjurid, mis tavaliselt euro kurssi mõjutavad, ei tööta enam.“

Mudelid ei tööta

Deutsche Banki valuutakorrelatsiooni mudel, kus on arvestatud faktoritega nagu intressimäärade erinevused, aktsiaturgude suhteline tootlus ja Lõuna-Euroopa valitsuste võlakirjade hinnavahe, on näitamas midagi erakordset.

Euro ja dollari kolme kuu korrelatsioon ning teised sellised faktorid olid nii madalal tasemel viimati 2014. aasta alguses ja 2007. aastal. See viitab asjaolule, et riske maandamata (unhedged) on Euroopa aktsia- ja võlakirjaturule voolanud tohutult välisinvestorite raha. Seda tänu oodatust parematele majandusandmetele ja poliitiliste riskide vähenemisele. Need on aidanud ka euro kursil tõusta, teatas Deutsche Bank.

„Lühemas perspektiivis annab see märku, et rahavool on teistele turujõududele vastu pidanud ja eurot pidevalt toetanud,“ ütles Saravelos. „Keskpikas perspektiivis tähendab korrelatsiooni puudumine tavaliselt madala volatiilsuse perioodi. Investorid peaksid olema ettevaatlikud hiljutise tugevuse ülekandmisel tulevikku.“

Loe pikemalt Äripäevast.

Autor: Mait Kraun, Äripäev

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077