Autor: Kaarel Ots • 28. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks minna börsile?

Tallinna börsi juht Kaarel Ots.
Foto: Andres Haabu
Linda Nektar on hea näide alternatiivturul tegutsemise kasust, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots.

Henry Ford on öelnud: kui sa teed seda, mida oled alati teinud, siis sa saad seda, mida oled alati saanud. Igal asjal on oma aeg ja koht, oluline on kasutada õigel ajal õiget vahendit. Krediitkaardiga ilmselt enamik meist autot ei osta, sama lugu on ettevõtluse rahastamisega – eri ettevõtte arengufaaside jaoks on eri viisid, kuidas plaane parimal moel finantseerida.

Tihti ei ole vastus börs. Alustavatele ettevõtetele on lisandunud võimalused küsida rahastust näiteks ka äriinglitelt, ühisrahastusplatvormidelt ja erakapitalifondidelt. Kuid on olukordi, kus börs on parim valik. Kui nimetada kolm põhjust, miks peaks ettevõte börsile tulema, siis on nendeks ambitsioon kaasata kapitali saavutamaks uus arengutase, soov olla läbipaistev ja suurendada seeläbi ettevõte usaldusväärsust ning tahe parandada ettevõtte juhtimiskvaliteeti.

Just nende kolme hüve otsingul jõudis börsini ja täpsemalt First North kasvuturule ka Võrumaa väikeettevõte, 13 töötajaga joogitootja Linda Nektar. 2015. aasta kevadel seisis ettevõte üpris tugevatel jalgadel: neil oli toimiv ärimudel, parajalt tugev finantspositsioon, tarmukad töötajad. Kuid selle kõige kõrval oli neil tahtmine järgmise arenguhüppe vastu, milleks aga oli vaja täiendavaid vahendeid laienemiseks ja muuta ettevõte nähtavamaks ning mõjukamaks välisturgudel.

Laenu võtta nad ei tahtnud. Arutanud asja nõuandjatega, jõuti kiiresti selgusele, et börsi alternatiivturg First North on nende ambitsioonide teostamiseks parim koht. Vajalik rahasumma investoritelt kokku tõstetud, aitas see suurendada tootmisvõimsust ja alustas uue ärisuuna, aroomitootmise juurutamist.

Nüüdseks on Linda Nektari aktsiad avalikult kaubeldavad olnud 2,5 aastat. Kuidas nad ise börsil olemist hindavad? Väga positiivselt, tuues esmajärjekorras esile just need kolm põhilist sammast: ambitsiooni ellu viimine pangalaenu võtmata, juhtimiskvaliteedi ehk ühe olulisima konkurentsieelise märkimisväärne tõus ja ettevõtte tuntuse suurendamine. Lisaks ei ole nende ettevõtte turuväärtus enam pelgalt spekulatsioon Excelis, vaid see on reaalne, turu antud hind, mis on kõigile huvitatutele igal hetkel nähtav.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077