Autor: Finantsuudised.ee • 10. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EfTENi fondi aktsiaemissioon märgiti kõvasti üle

EfTENi Capitali juht Viljar Arakas.
Foto: Andres Haabu
Alternatiivse investeerimisfondi EfTEN Real Estate Fund III ASi äsja lõppenud emissiooni laeks seati 3,5 miljonit eurot. Pakkumine märgiti aga 5,7kordselt üle: kokku laekus avaldusi 1,5 miljonile aktsiale ehk 21 miljonit eurot.

Fondijuhi Viljar Arakase sõnul oli fond kindel emissiooni edus, kuid sedavõrd suur huvi oli üle ootuste ja tuli siiski mõningase üllatusena.

Kokku pakuti emissiooni käigus 337 272 lihtaktsiat. Fondivalitseja märkis temale suunatult pakutud 87 272 aktsiat ja täitis sellega valitsemislepingust tuleneva kohustuse fondi ees. Märkimisperiood oli oktoobri lõpust tänaseni, 10. novembrini. 

See, kuidas aktsiad täpselt jaotuvad, pole veel selge – see kinnitatakse 14. novembril. Seejärel noteeritakse fond Tallinna börsi põhinimekirjas.

Emissiooni maht oli Arakase sõnul olenemata teadaolevast huvist väike, kuna konservatiivse investeerimisstrateegiaga fond ei kaasa rohkem kapitali, kui nähtavas tulevikus investeerida saab.

„Lähtuvalt kasvavast Balti riikide kinnisvaraturu hinnatasemest on fondi jaoks sobiva konservatiivse tulu ja riski profiiliga objektide leidmine keerulisem kui kunagi varem,” lisas Arakas, kinnitades, et sobiva konjunktuuri korral on tulevikus kavas teha lisaemissioone.

Kaasatud kapital suunatakse töös olevate investeeringute valmisehitamiseks vastavalt fondi investeerimispoliitikale ja kavandatava Tähesaju Hortese arenduseks.

Kuigi pakkumine tehti vaid Eestis, saab noteerimise järgselt Arakase sõnul aktsiatega kaubelda ka teistest riikidest nagu Balti põhinimekirja aktsiatele kohane. Pärast noteerimist muutub fond tähtajatuks.

Fondi investeeringud Balti riikides on Šiauliai linna südames asuv Saules Miestas kaubanduskeskus, Vilniuses asuv esinduslik Ulonu ärimaja ja Laisves 3 büroohoone, DSV logistikakeskused Riias, Vilniuses ja Tallinnas, Laagris asuv Hortese aianduskeskus, uus Laagri Selveri arendus ning kavandatav Tähesaju Hortese arendus.

Ülekaalukalt suurim fondi investeering on Leedus Šiauliais asuv esinduslik Saules Miestase ostukeskus, mille väärtus on 31,1 miljonit eurot seisuga 30. september 2017 ehk umbes kolmandik fondi varade mahust.

Fond maksab dividendideks 80 protsenti iga-aastasest vabast rahavoost ja oodatav iga-aastane dividendimäär on fondi dividendipoliitika kohaselt 4–8 protsenti aastas. Aktsia hind on kasvanud 2015. aasta esmasemissiooni nominaalhinnaga (10 eurot aktsia kohta) võrreldes 14 euroni, mis vastab fondi puhasväärtusele aktsia kohta seisuga 30. september 2017.

2015. aasta eest maksis fond investoritele 29,7 eurosenti dividende aktsia kohta, seda esimese tegevusaasta viie kuu eest. 2016. aasta eest tasus fond dividende 63 eurosenti aktsia kohta ehk kokku 1,5 miljoni euro ulatuses.

Fondi varade maht on seisuga 30. september 2017 kokku 91,1 miljonit eurot, millest omakapital moodustab 40,4 miljonit eurot.

Fondi kinnisvarainvesteeringute puhastootlus ilma pangavõimenduseta on 7,7 protsenti ning investeerimisportfelli brutotootlus üüritulu baasilt on 9,1 protsenti. Pangalaenude osakaal on kinnisvarainvesteeringutest 53 protsenti.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077