Uudised Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

Tehingu turuhinnast kallimalt tegemine ei tee seda veel näilikuks

Kohus

Maksu- ja tolliamet (MTA) kontrollis Eesti Taastuvenergia OÜ (kaebaja) 2014. aasta jaanuari kuni juuli käibemaksu ja tulumaksu arvestamise, deklareerimise ning tasumise õigsust.

Maksuotsuse järgi oli tulu- ja käibemaksu määramise põhjus see, et kaebaja soetas kuivati tegelikult odavama hinnaga, kui arvel oli kajastatud. Sellega sai kaebaja maksueelise, milleks on raha maksuvabalt ettevõtlusest väljaviimine ja liiga suur käibemaksu enammakse.

Tehingu hind ei vastanud maksuhalduri hinnangul kuivati turuväärtusele ja turuväärtust ületavas osas on tegu näiliku tehinguga, millega varjati tegelikku madalama hinnaga tehingut. Sellest tulenevalt ei vastanud ka kuivati ostuarve seadustest tulenevatele nõuetele. Tehingu näilikkusele viitavad maksuhalduri hinnangul eri aegadel ostu-müügitehingute käigus toimunud kuivati hinna muutused, poolte rahalistest ja õiguslikest suhetest tulenevad sidemed, tehingu rahastamise ja raha liikumise iseärasused (sh kaebaja tasus müüjale vaid osaliselt: 457 800 eurost 267 050 eurot, mis on võrdne riigilt tagasiküsitava käibemaksu ja PRIA toetuse summaga) ning asjaosaliste selgituste eluline ebausutavus.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. December 2017, 17:09

Finantsuudised.ee toetajad: