Uudised Villu Zirnask, Finantsjuhtimise Infoleht

Kummad on siis paremad investorid: naised või mehed?

Mees
Tõusval turul teenib rohkem see, kes võtab suurema riski, ja vähemalt ajavahemikul 2011–2016 võtsid mehed suurema riski.Foto: shutterstock.com

Kas erainvestorite käitumisel esineb erinevusi, mis tulenevad nende soost ja vanusest? Leho Laul leiab EBSis kaitstud magistritöös, et ajavahemikul 2011–2016 saavutasid mehed rühmana parema tulemuse kui naised.

„Meeste keskmine riskiga korrigeeritud tulu oli 0,3% kuus võrreldes naiste 0,1%ga kuus,“ kirjutab Laul magistritöös, mille pealkiri on „Lihtaktsiad ja erainvestorid Nasdaq OMX Balti väärtpaberiturul: soo, vanuse ja portfelli suuruse mõju riskiga korrigeeritud tulule“. Riskiga korrigeerimata tulu erinevus oli palju suurem: meestel 3,2% ja naistel 0,6%.

Tulemus vastandub Tõnn Talpsepa 2013. aasta uuringule „Does gender and age affect investor performance and the disposition effect?“, milles autor leidis, et naisinvestorid saavutavad meestest paremaid tulemusi. Laul märgib, et Talpsepa andmed hõlmasid tervet majandustsüklit (nii tõusu kui ka langust), aga tema vaadeldud ajavahemikul kerkisid Nasdaq OMXi indeksid ligi 50%. Kahe uuringu tulemused võisid Laulu arvates erineda seepärast, et tõusval turul teenib rohkem see, kes võtab suurema riski, ja vähemalt ajavahemikul 2011–2016 võtsid mehed suurema riski. See, et meesinvestorid on altimad tegema riskantseid investeerimisotsuseid, tähendab Laulu hinnangul, et langeval turul võib nende kahjum olla naisinvestorite kahjumist suurem.

Telli lugemisõigus

Täispikkuses näevad seda lugu Finantsjuhtimise Infolehe tellijad
TELLI LUGEMISÕIGUS
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. April 2018, 08:57

Finantsuudised.ee toetajad: