26. juuli 2018
Eestlaste kaardimaksed Lätis on hoogsalt kasvanud
Autor: Shutterstock

Eestlaste kaardimaksed Lätis on hoogsalt kasvanud

Teises kvartalis maksis iga vähemalt 15-aastane Eesti elanik pangakaardiga kuus keskmiselt 24 korda, sellest 22 korda Eestis ja 2 korda välismaal. Neljandik välismaal tehtud kaardimaksetest tehti Soome kaupmeeste juures, teisele kohale on statistikas tõusnud Läti. 2018. aasta kevadsuvel maksis kuus korra kaardiga Soomes keskmiselt iga teine Eesti elanik ja Lätis iga viies. Kokku tegid eestlased teises kvartalis kaardiga oste 185 riigis.

Läti kasvunumbrid on kaardimaksete statistikas eriti silmatorkavad – kolme aasta taguse ajaga võrreldes on seal tehtud kaardimaksed sagenenud ligi kolm korda ja jätnud Lätti enam kui neli korda rohkem raha.

Kui eraisiku kaardimakse keskmine suurus Eestis oli teises kvartalis 15,5 eurot, siis välismaal tehakse korraga suuremaid oste, keskmiselt 25,6 euro eest. Ka siin hakkavad silma Lätis tehtud ostud. Kui Soomes ostetakse korraga 19 euro eest (Venemaal 21, Rootsis 18, Hollandis 12 euro eest), siis Lätti jäetakse ühe ostuga keskmiselt 30 eurot.

Kokku kulutati kaardiga makstes inimese kohta kuus 396 eurot, millest 348 Eestis ja 48 välismaal. Enamik kaardimaksetest on tehtud müügikohtades. Lisaks teeb iga eestlane pangakaardiga kuus keskmiselt ühe ostu internetist.

Maksekorraldusega maksti kuus keskmiselt enam kui seitse korda. Kõige enam, 3,5 korda kuus kasutati internetipanga maksekorraldust, e-arve püsimakseid ja pangalingi makseid tehti võrdselt 1,5 korda kuus. Muid võimalusi (püsikorraldused, paberil maksekorraldused) kasutati harvem. Maksekorraldusega makstes on enamikul juhtudel ka makse saaja konto Eesti pangas, vähem kui üks protsent on maksekorraldusi, kus saajaks on välismaa krediidiasutuse klient.

Jaga lugu
Finantsuudised.ee toetajad:
Marge AasalaidFinantsuudised.ee juhtTel: 52 80 443
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077