Autor: Kristjan Pruul • 11. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa karmistab rahapesuvastaseid meetmeid

Justiitsministeeriumid täiendasid rahapesuvastaseid meetmeid ühtlustatud kriminaalnõuetega.
Foto: Scanpix
Miinimumkaristused, juriidiliste isikute vastutuselevõtt: ELi liikmesriikide justiitsiministrid otsustasid neljapäeval karmistada rahapesuvastase võitluse kriminaalõiguslikke sätteid.

Uue rahapesuvastase võitluse direktiivi eesmärk on takistada ja katkestada kurjategijate ligipääs rahale, eriti kui tegemist võiks olla terroristlikel eesmärkidel kasutatava rahaga, teatas Euroopa Liidu Nõukogu.

Nõuete hulka kuuluvad rahapesuga seotud kriminaalkuritegude ja karistuste minimaalsed määrad, rahapesu eest on võimalik karistada kuni neljaaastase vabadusekaotusega ning kohtunikele antakse õigus määrata lisakaristusi nagu avaliku sektori rahastamise keelamine või trahvid.

Raskendavateks asjaoludeks loetakse seotust organiseeritud kuritegevusega ning seaduserikkumist teatavates ametites.

Ühtlasi peab uus direktiiv abistama piiriüleste kuritegude uurimist ja määrab kindlaks, millise liikmesriigi kätte jääb uurimisel jurisdiktsioon ja kuidas teised liikmesriigid seda toetama peavad.

Pärast avaldamist on liikmesriikidel kaks aastat aega direktiivi ülevõtmiseks.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077