Autor: Indrek Mäe • 11. aprill 2019

Kuidas pääseda mõjukaima finantsjuhi meeskonda? Ära virise ja ole väljakutseteks valmis

Pärnu finantskonverentsil valiti mõjukaimaks finantsjuhiks Marko Raid Tallinna Sadamast, kes on terve oma karjääri olnud valdkonnaga seotud ning paistis eelmisel aastal silma eelkõige seoses riigiettevõtte börsile viimisega.
Veiko HIntsov annab Marko Raidile üle parima finantsjuhi tiitli
Foto: Urmas Kamdron

Raid tõdeb, et kõige huvitavamad väljakutsed on temani jõudnud ootamatult ning seejuures peab ta tähtsaks, et oldaks valmis ise põnevama tööelu nimel pingutama.

Järgneb intervjuu Marko Raidiga:

Palju õnne, Marko Raid mõjukaima finantsjuhi tiitli puhul ja alustame kõige klassikalisemast küsimusest, et mis tunne on?

Aitäh ja mis tunne ikka olla saab, loomulikult hea. Kolleegidega arutasime just, et ei tea, mille alusel see välja antakse. Et eks protsessi käigus selgub. Kui protsess arvas, et olen selle vääriline, siis loomulikult on hea tunne.

Aga mis te ise arvate, mis selle tiitli teile ikkagi tõi?

Võib-olla see, et Tallinna Sadama börsile viimine oli ka kommunikatiivselt nähtav projekt, mis sai palju kajastust.

Kui Tallinna Sadama IPO kõrvale jätta, siis milline on suurim aasta saavutus Teie töös?

Ega möödunud aasta ikkagi läks väga palju sellesama IPO nime all. Seal midagi muud suurt saavutada oli suhteliselt keeruline. IPO oli väga aeganõudev protsess, muud ülesanded tuli teiste inimeste vahel lihtsalt ära jagada.

Kui rääkida eesmärkide seadmisest, mida teete oma eesmärkide saavutamiseks, kuidas panete inimesed nende nimel tööle ja oma meeskonda juhtite?

Mulle ei meeldi võtta ette liiga palju asju korraga. Mulle meeldib kui on väike arv, aga see eest väljakutset pakkuvaid projekte. Mulle meeldib asju ära teha ja ka see rahulolu tunne, mis pärast jägneb.

Iga projekt on mingis etapis väsitav ja kurnav ning kui positiivset tunnet lõpus ei saa, siis järgmine kord on seda keerulisem teha. Aga jah, ei tohi liiga palju korraga ette võtta.

Mis on Teie suurimad tugevused?

Laiskus ja jonnakus. Ma olen nii laisk, et mulle ei meeldi samu asju uuesti ja uuesti teha ning tahan need seetõttu hirmsasti ära automatiseerida. Ja jonnakus - ma ei jäta enne seda asja rahule, kui olen suutnud ta ära automatiseerida.

Kas tunnete, et on ka mõni valdkond, kus tarkust jääb puudu ja kuidas sel juhul käitute?

Oi muidugi... õnneks on mul hästi palju toredaid kolleege, kelle käest abi küsida. Kindlasti ei ole ma igas asjas kõige targem. Tänapäeval on kõige targem see, kes suudab info kusagilt kätte saada. Selle jaoks toetavad mind kolleegid ja mõnus õhkkond, kõik aitavad kõiki.

Olete paljudele eeskujuks, kuidas siia jõudnud olete, mis on säravamad momendid ja pöördepunktid teie karjääris?

Terve oma professionaalse elu olen olnud finantsvaldkonnaga seotud. Alustanud raamatupidamisosakonnast ja käinud erinevates osakondades ning jõudnud finantsjuhini välja.

Kõige olulisem on see, et ei tasu olla liiga nõudlik ja võtta kinni võimalustest, mis elu pakub. Näidata end heast küljest ja siis tulevad ka uuemad ja paremad ja huvitavamad ülesanded.

Seejuures tuleb teha, mis meeldib. Ei maksa teha asju, mis sisemiselt rahulolu ei paku, muidu põled lihtsalt kiiresti läbi.

Viitasite meeskonna olulisusele, milline on Teie jaoks hea alluv või mille järgi endale personali valite?

Hea alluv on keegi, kes suudab mingit asja teha paremini kui mina. Või teistmoodi kui mina.. Paljuski meeskonna olulisuse jõud peitub selles, et inimesed on erinevad ja näevad asju erinevalt. Seeläbi sünnivadki kõige paremad lahendused. Mulle meeldib, kui meeskond on erinev ja mitmekülgne, mitte ühtemoodi iseloomu või teadmistega.

Ja vastupidi, mis iseloomuomadus välistab automaatselt Teie meeskonda pääsemise?

Kindlasti, kui inimesel on madal enesemotivatsioon või ta teeb valet asja, mida ta ei taha teha. Siis miks keegi peaks seda tahtma koos temaga teha. See mulle väga ei istu.

Teise asjana, kui keegi on väga selline, kes ootab, et talle pakutaks koguaeg midagi põnevat, aga ise selle nimel väga midagi teha ei taha. Huvitavad ideed jõuavad nende inimesteni, kes on valmis huvitavaid asju vastu võtma. Kui midagi kõige huvitavamat ei ole, tuleb ka teisi asju teha ja vähem viriseda.

Järgmist aastat vaadates, mis on Teie suurim eesmärk?

Mul on paar viimast aastat olnud nii, et ega ma kunagi pole ette teadnud, mis juhtub. On olnud huvitavaid projekte, mis on tekkinud minu jaoks planeerimatult. Ma loodan, et tuleb veel mõni selline vahva projekt, mida pole elus enne teinud. Need on alati kõige huvitavamad.

Nendest asjadest, mida ma tean ja näen, on alati vaadates meie majandustsüklit tähtis see, kuidas kasvada ja leida uusi võimalusi. See on midagi, millega tuleb tegeleda – see on garanteeritud. Aga loodan, et midagi huvitavat tuleb veel.

Teete palju tööd, seega peate kuidagi ka oma pingeid maandama – kuidas te seda teete, mis on Teie hobid?

Kes mind teavad, need ka teavad, et üks oluline asi minu jaoks on sport, mis aitab mõtted peast ära saada või mingile teisele lainele end viia. See on selline hea vahetegevus töö ja vabaaja veetmise vahel. See lõpetab töö ja juhatab sisse vaba aja veetmise, mis on aeg perega või mis iganes teised tegevused.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077