Autor: Aku Sorainen • 23. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis juhtub advokaadibüroode turul pärast superaastat?

Äripäeva antud finantsnäitajate alusel tegi ülevaate advokaadibüroo Sorainen asutaja ja vanempartner Aku Sorainen.
Aku Sorainen
Foto: Andras Kralla

2018. aastal tegi turg suure hüppe: 10 suurima büroo käive kasvas esialgsete andmete järgi kokku lausa 35%! Sellist kasvu pole ammu nähtud. Kindlasti oli üks põhjus GDPR ehk uue andmekaitsemääruse jõustumine maikuus 2018, mis mõjutas kõiki ettevõtteid ja andis advokaatidele hulgaliselt lisatööd.

Samuti toimusid 2018. aastal ka Tallinna Sadama aktsiate emiteerimine ja esmane avalik pakkumine, Olympic Kasiinode müük ja lisaks mõned suured ühinemised ja ka vaidlused energeetikavaldkonnas, mis andsid mõnele büroole palju tööd. Eesti advokaaditeenuste turu väiksuse tõttu võivad paar-kolm suuremat tehingut või vaidlust mõjutada terve turu näitajaid. 2019. aasta tundub seni „business as usual“, ehk midagi väga erilist pole veel turul tunda olnud. Kindlasti ei tule meie majandusele kasuks rahapesuskandaalid panganduses, aga loodame, et mõju ei ole pikaajaline. Ebakindlus maailmamajanduses mõjutab muidugi ka meie turgu, aga õnneks hetkel on parem olukord kui veel neli kuud tagasi.

NB! Koostöös Äripäeva Infopangaga on valminud advokaadibüroode kvartaliraport, milles analüüsitakse 2019. aasta teist kvartalit ja suunatakse pilgud järgmisesse poolaastasse. Raportit saate tellida SIIT.

Advokaaditeenuste turgu iseloomustab endiselt kõrge konsolideerumine, ehk kolme suure (Sorainen, Cobalt ja Ellex) advokaadibüroo domineerimine ettevõtete nõustamises. Kolmes suuremas büroos töötas I kvartalis 232 inimest, mis on umbes 53% 10 suurema büroo töötajate hulgast. Nende kolme käive on kokku umbes 62% 10 suurema büroo käibest (ja umbes 30% 100 suurima büroo käibest, mis moodustab peaaegu kogu valdkonna turu Eestis).

Samas kolm suuremat bürood ei ole enam paar aastat kasvatanud käibe ega töötajate hulga osas vahemaad ülejäänud büroode ees ja seega tundub, et turg on nende näitajate osas stabiliseerunud, vähemalt hetkeks. Peaaegu kõik Eesti 10 suuremat bürood on esindatud kõigis Baltimaades ja regioonis toimus 2018. aastal üllatavalt palju liikumisi.

Primuse ja Ellexi ühinemine Eestis avalikustati jaanuaris 2018. Primuse Läti ja Leedu kontorid liitusid Derlingu ketiga ja moodustus Derling Primus. Enne seda olid Derlingu endised Läti ja Leedu kontorid lahku löönud ja liitunud Leviniga. 2018. aasta lõpus lahkus Ellexi Leedu kontorist umbes 30 advokaati, moodustades uue büroo Walless. Sellega liitus 2019. aasta I kvartalis Levini Leedu kontor, mis oli siis endine Derlingu Leedu kontor.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077