30. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rekordaastale järgneb advokaadibüroode turul kerge langus

Nagu ka tehingunõustajad hiljuti Äripäeva veergudel ennustasid, on 2019. aasta tehingute turul oodata ilmselt mõõdukat jahenemist. Usutavasti peegeldub see mingil määral ka suuremate advokaadibüroode majandustulemustes, mis 2018. rekordaastaga võrreldes võivad näidata ka väikest langust, kirjutab Ellex Raidla juhtivpartner Ants Nõmper.
Ants Nõmper
Foto: Ellex Raidla

Kohtu- ja arbitraaživaidluste vallas ma langust ette ei näe, sest vaieldakse nii majanduslanguse kui -tõusu ajal ja see valdkond püsib üldiselt üsna stabiilsena. Kui regulatiivse poole pealt hinnata, siis GDPR-iga kaasnenud suuremahulist muudatust ja kaasnevat hüppelist töömahu kasvu 2019 ei too. Ilmselt saab regulatiivse poole pealt tööd juurde konkurentsiõiguse valdkond, mille ajendiks on kahtlemata 2018. aasta Konkurentsiameti poolsed keeldumised, samuti suureneb rahapesu tõkestamise kontrolli valdkond ning ettevõtjad on hakanud enam tegelema ka vastavuskontrolli teemadega.

NB! Koostöös Äripäeva Infopangaga on valminud advokaadibüroode kvartaliraport, milles analüüsitakse 2018. aasta neljandat kvartalit ja suunatakse pilgud järgmisesse poolaastasse. Raportit saate tellida SIIT.

Panganduse ja finantseerimise valdkonnas näeme kindlasti tihedamat konkurentsi pankade vahel, samuti väiksemate pankade senisest suuremat aktiivsust turul ning püüdu tulla välja uute toodete ja teenustega. Need omakorda võivad tuua ka regulatiivset tööd õigusnõustajate tööpõllule, sest kõik uus tuleb ka meie seadusruumi asetada. Märgid näitavad, et 2019 toob elavnemist ka börsile ning samuti, et viimaste investeerimisfondide seaduse muudatuste toel suurenevad ka pensionifondide investeeringud Eestisse. Aktiivne kapitaliturg on aga rõõmusõnum nii õigusnõustajatele kui majandusele tervikuna ja ootame aktiivset aastat.

Kuna 2019 on valimiste aasta, siis majanduspoliitikas on raske märkimisväärseid ja kiireid muudatusi teha, kuna selleks ajaks kui uus valitsus on paika saanud ning koalitsioonileppe sõlminud, terendab ees juba uus aasta. Kuna esimese asjana muudab uus koalitsioon tavaliselt maksuseadusi, siis prognoosime maksutöö ajutist tõusu.

Kui vaadata kitsamalt advokaadibüroode turule, siis tänaseks on kolm suurt tegijat välja kujunenud ja siin suuremat muutust ette näha ei ole. Sisemiselt käib advokaadibüroodes uute IT-süsteemide ja tehnoloogiate juurutamine, mille läbisime Ellex Raidlas 2018. aastal. Usun, et lähiaastatel kindlasti tehisintellekt siiski Eesti advokaadibüroodes imet teha ei suuda – endiselt jätkub käsitööd ja robotid siin appi ei suuda tulla. Küll aga töötavad advokaadid kindlasti sisemiste protsesside efektiivsemaks muutmisel, et pakkuda rohkem pakettlahendusi ja suuta mehitada end kitsalt spetsialiseeruvate advokaatidega, mis annab kvaliteedi nii sisus, ajas kui hinnas.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077