Autor: Finantsuudised.ee • 4. juuni 2019

FinanceEstonia asutas pensioni tuleviku eest seisva töögrupi

Finantssektori esindusorganisatsioon FinanceEstonia asutas kogumispensioni töögrupi, mille eesmärk on kaasata teemaga seotud osapooli ning aidata seada sihti, milliseid muudatusi oleks pensionisüsteemis vaja veel teha ja milliseid peaks kindlasti vältima. Töögrupi juhiks valiti Swedbanki investeerimisfondide juht Kristjan Tamla.
Kristjan Tamla hakkab kogumispensioni töögruppi eest vedama.
Foto: Andres Haabu

Töögrupi eesmärk on Tamla sõnul elanikkonna kiire vananemise tingimustes Eesti sotsiaalkindlustuse süsteemi jaoks parimate lahenduste leidmine ning soodsa ja konkurentsivõimelise keskkonna loomine pensionisäästude kogumiseks ja hilisemaks kasutuselevõtuks pensionipõlves.

„Olukorras, kus Euroopa abirahad on vähenemas, tuleb teha tööd, et säilitada Eesti ettevõtete ja taristuprojektide konkurentsivõimeline rahastamine pikaajalise kapitaliga. Selleks tuleb muu hulgas suurendada Eesti pensionifondide rolli kohaliku kapitalituru arendamisel ning seista kohaliku kogumispensioni maine ja usaldusväärsuse eest,“ selgitas Tamla.

Seoses planeeritava II pensionisamba reformiga soovib töögrupp osaleda aktiivselt pensionisüsteemi muutmise ja kujundamise protsessis. „Pensionisüsteemi eesmärk on tagada inimesele maksimaalne sissetulek pensionipõlves. Tegeleda tuleb pensionisüsteemi parandamise ja kogujale atraktiivsemaks muutmisega, mitte selle lõhkumisega. Näiteks otsida võimalusi tööandjapensioni rakendumiseks. Kui sissemaksed muutuvad vabatahtlikuks, siis tuleb anda inimestele teadmised, kuidas oleks mõistlik edasi käituda,“ lisas Tamla.

LHV Varahalduse juhatuse liikme Joel Kukemelki sõnul on viimaste aastate jooksul II samba puhul vastu võetud ka mitmeid pensionikoguja jaoks kasulikke otsuseid. „Ära on kaotatud pensionifondide vahetamisel väljumistasud. Oluliselt on avardatud fondivalitsejate võimalusi teha suuremas mahus kõrgema pikaajalise oodatava tootlusega investeeringuid. Vastu on võetud otsus haldustasude suureks langetamiseks ning on loobutud loosifondide konservatiivsuse nõudest,“ loetles Kukemelk. Töögrupi eesmärk on, et selliseid pensionikoguja vaates vajalikke samme astutaks ka tulevikus.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077