Autor: Finantsuudised.ee • 23. august 2019

Teise pensionisamba reformi põhimõtted

Valitsus kiitis heaks rahandusministri ettepanekud II pensionisamba reformimiseks, millega muudetakse vabatahtlikuks II sambaga liitumine ja sealt lahkumine.
Peaminister Jüri Ratas ja sotsiaalminister Tanel Kiik
Foto: Liis Treimann

„Valitsuserakonnad on jõudnud II pensionisamba reformimise põhimõtetes kokkuleppele,“ ütles peaminister Jüri Ratas pärast 22. augusti valitsuskabineti nõupidamist. Ta lisas, et kõige olulisema muudatusena toob reform kaasa senisest suurema valikuvabaduse pensioniotsuste tegemisel. „Inimesed saavad jätkata II pensionisambasse kogumist nii, nagu nad on seda seni teinud. Samas on võimalik lõpetada maksete tegemine, kuid jätta kogutud raha pensionifondi alles. Kolmas võimalus on lõpetada maksete tegemine ja kogutud raha välja võtta,“ selgitas peaminister.

„Suurendame II pensionisamba reformiga oluliselt inimeste paindlikkust pensioniks kogumisel. See tähendab võimalust koguma hakata just endale sobival ajahetkel ja ühtlasi ka võimalust sambast väljuda ning kogutud raha kasutusele võtta,“ ütles rahandusminister Martin Helme. „Kui inimene on otsustanud II sambast raha välja võtta, siis tema saab sambaga uuesti liituda veel ühel korral. Kui vastne tööle asunu ehk ei mõtle veel pensioni peale ja pigem loobub II sambasse kogumisest ning kulutab raha kuhugi mujale, siis 10 aastat hiljem võib tema arvamus juba teine olla.“

Sotsiaalminister Tanel Kiik lisas, et koalitsioon on ühiselt kokku leppinud, et igaühel säilib võimalus teise pensionisamba abil vanaduspõlveks raha koguda. „Täiendav valikuvabadus tähendab, et soovi korral saab inimene võtta senisest suurema vastutuse oma pensioniraha investeerimisel. Igatahes on oluline pensionipõlvele mõelda juba varases tööeas, kuna pelgalt riiklik vanaduspension ei taga kahjuks keskmise palgaga võrreldavat sissetulekut. Igaühel meist tuleb oma valikuid tehes hoolikalt kaaluda, milline lahendus pensioni kogumiseks on pikas perspektiivis kõige kindlam ja mõistlikum,“ ütles Kiik.

Reformi jõustudes muutub II pensionisambaga liitumine ja sealt lahkumine kõigile vabatahtlikuks – selleks tuleb esitada vastav avaldus pensionikeskusele või pangale. II samba sissemaksed saab peatada, jättes seni kogutud raha pensionifondi, kus seda edasi investeeritakse. Samuti saab sissemaksed peatada nii, et ka kogutud raha võetakse pensionifondist välja. Neile, kes soovivad oma pensioniraha ise investeerida, tekib fondist lahkumisel võimalus II samba raha isiklikule investeerimiskontole kanda.

Seni II pensionisambasse kogutud raha makstakse kuni 10 000* euro puhul välja ühe korraga, suuremate summade osas tehakse väljamakse kolmes osas. Väljamakselt tuleb tasuda tulumaks. Raha makstakse välja ühe aasta jooksul, pensionifondi osakute vahetamise kuupäevadel.

II sambast lahkunutel tekib 10 aasta möödudes võimalus sambaga uuesti liituda. Uuesti liitunutel on peale 10-aastast kogumisperioodi võimalik taas raha välja võtta ja sambast veel korra välja astuda. Sellised inimesed saavad tulevikus pensioni üksnes I sambast või kui nad on liitunud, siis ka III sambast. II sambaga nad rohkem liituda ei saa.

1982. aastal ja varem sündinud inimesed, kes alles nüüd vabatahtlikult liituvad II sambaga, saavad esimest korda oma kogutud raha välja võtta 10 aasta möödumisel sambaga liitumisest.

Kui inimesel on II sambas raha, siis pensioniikka jõudes on tema otsustada, kas võtta see raha välja eluaegse või tähtajalise pensioni kujul või ühe korraga.

Reform käivitub aastal 2020, mil avalduste esitamise tähtaeg maksete lõpetamiseks, nendega uuel aastal alustamiseks või ka raha väljavõtmiseks on 31. august. Alates 2021. aastast rakenduvad tavapärased avalduste esitamise tähtajad – 31. märts, 31. juuli ja 30. november.

*Lõplik piirmäär otsustatakse valitsuskabineti 12. septembri nõupidamisel pärast rahandusministeeriumi täiendavat analüüsi.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077