Autor: Finantsuudised.ee • 2. september 2019

Kokkulepe: alampalk tõuseb 38 eurot

Foto: shutterstock.com
Eesti Ametiühingute Keskliit ja Eesti Tööandjate Keskliit leppisid eelmisel nädalal kokku tõsta 2020. aastal alampalka 38 euro võrra kuus 578 eurole.

Tunnipalk oleks alates 1. jaanuarist 3,44 eurot tunnis.

Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul aitab alampalga 7protsendiline tõus vähendada palgavaesust ning toob palga alammäära kukesammu võrra lähemale keskmisele palgale, mis Eesti Panga prognooside kohaselt tõuseb järgmisel aastal 6,4 protsenti.

„Ametiühingud on aastaid sihtinud olukorda, kus alampalk ei oleks väiksem kui 40% keskmisest palgast. Netopalga puhul on see ka saavutatud tänu eelmisel aastal jõustunud tulumaksu reformile, brutopalga võrdluses jääb eesmärgist veel mitukümmend eurot puudu,“ lausus Peterson. Tema sõnul on Eesti alampalk Ida-Euroopa kõrgeim, aga ka hinnad on Eestis ühed kõrgemad.

Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuhi Arto Aasa sõnul on loomulik, et kiire keskmise palga kasvu juures tõuseb ka alampalk.

Tööandjad ja Ametiühingud esitavad kokkuleppe kinnitamiseks valitsusele.

2017. aastal leppisid tööandjad ja ametiühingud kokku läbirääkimiste raamistikus, mille kohaselt tuletatakse töötasu alammäär Eesti Panga prognoositavast tööviljakuse kahekordsest kasvust, kuid see ei või olla suurem kui kahekordne prognoositav reaalne majanduskasv ega väiksem kui 40 protsenti prognoositavast keskmisest palgast. Majandusprognoosi ei pea arvestama, kui keskmine palk kasvab rohkem kui kaks korda kiiremini SKP reaalkasvust või kui majandus on neljandat kvartalit järjest langenud.

Praegu on Eestis kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral on 540 eurot ja tunnitasu alammäär 3,21 eurot.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077