Autor: Maksu- ja Tolliamet • 12. detsember 2019

Ettevõtluskontot kasutab üle 1600 inimese

Maksu- ja Tolliamet (MTA) koos LHV Pangaga tõi selle aasta alguses esmakordselt Eestis turule ettevõtluskonto, mis lihtsustab ettevõtlusega tegelevatele eraisikutele maksude maksmist ja aruandlust. Detsembri alguse seisuga oli ettevõtluskonto kasutajaid 1626 ja sinna on kokku kantud üle 1,8 miljoni euro.
Detsembri alguse seisuga oli ettevõtluskonto kasutajaid 1626.
Foto: Andras Kralla / Äripaev

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on ettevõtluskonto kõige lihtsam ja soodsam viis maksud korrektselt tasuda, kui tegemist on eraisikute vaheliste töösuhtega. „Julgustame kõiki eraisikuid seda võimalust kasutama, sest sellisel juhul ei pea muretsema töötamise registreerimise, raamatupidamise aruannete, igakuiste maksudeklaratsioonide ega maksude tasumise pärast,“ lisas Liivamägi.

Kasutades ettevõtluskontot on maksumäär 20% kontole laekunud summast. Kui inimese aastane tulu ületab 25 000 eurot, maksustatakse seda ületav summa 40%-lise maksumääraga. Ettevõtluskontot ei saa kasutada, kui ettevõtluskontole laekunud tasu ületab 40 000 eurot kalendriaastas.

Näiteks käib Tiiul eraisikust koristaja Mai, kelle tasuks on kokku lepitud 100 eurot. Mai avab endale pangas ettevõtluskonto, kuhu laseb kanda või kannab ise sularahas saadud tasu koristamise eest. Sellega Tiiu ja Mai enda poolt tehtav piirdubki, ühtki maksudeklaratsiooni kumbki esitama ei pea. Pank broneerib laekunud 100 eurost 20% maksude katteks ning kannab MTAle. Saadud 20 eurot jagab maksuhaldur tulumaksu, sotsiaalmaksu ja kogumispensioni makse vahel ning kogu ettevõtluskonto arvestus on inimesele endale näha e-MTAs. Tiiu kuluks koristamise eest jääb 100 eurot ning Mai tuluks 80 eurot.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077