Autor: Daisy Pello, finantsuudised.ee juht • 9. aprill 2021

Selgusid aasta mõjukaima finantsjuhi nominendid

Juba kümnendat aastat valivad Äripäev ja BIG4 audiitorbürood aasta mõjukaimat finantsjuhti. Selle aasta kolm finalisti on selgunud, aasta mõjukaim finantsjuht kuulutatakse välja 9. juunil Pärnu Finantskonverentsil.
Vasakultl paremale: Johan Bergqvist, Martin Kalle, Meelis Männik

Aastaid žürii tööd juhtinud Äripäeva strateegiajuhi Toomas Truuverki sõnul on mõjukaima finantsjuhi valimine ellu kutsutud, et tõsta esile neid edukaid valdkonna tõelisi tippe, keda on põhjust tunnustada ja teistele eeskujuks seada.

Selleaastase Pärnu Finantskonverentsi alapealkiri on „Tuleviku teenäitaja”. Finantskonverents ongi hea koht, kus finantsjuhte tunnustada.

Finantsjuht jääb tihtipeale tagaplaanile ja tema tegevus on päriselt näha vaid lähematele kolleegidele. Finantsjuhi levinud kuvand on kui stabiliseerija ja asjade korras hoidja. „Meie tahame näidata, et see ei pruugi sugugi nii olla ja tihti teeb suure eeltöö tähtsale läbimurdele ja löödud väravale just nn kaitseliin finantsjuhi eestvedamisel,“ selgitas Truuverk.

BIG4 audiitorbüroode ja Äripäeva esindajad valisidki välja kolm finantsjuhti, kes 2020. aastal silma paistsid. Aasta mõjukaim finantsjuht kuulutatakse välja Pärnu Finantskonverentsil.

2021. aasta nominendid

Martin Kalle - Thermory AS

Thermory on märkamatult viimase kolme aastaga kasvanud suureks ja edukaks Eesti kapitalil põhinevaks eksportivaks puidutööstuse kontserniks. Martinil on sel ajal olnud võimalus oma nõu ja jõuga abiks olla mitmete ühinemiste, jagunemiste ja ülevõtmiste läbiviimisel. Sellesse ajavahemikku jäid kahe konkurendi Thermory AS ja Ha Serv OÜ ühendamine, Soome ettevõtte Siparila Oy omandmine, Thermory AS ja Loo Haldus OÜ ühendamine.

Samuti Thermory ühe toomisüksuse eraldumine tütarettevõttesse Auroomi OÜ ning kõige tipuks kontserni kontrolliva omaniku vahetus 2020 aastal. Lisaks pidevatele muutustele on põhieesmärk sealjuures olnud ikka igapäevase Thermory finantsvaldkonna sujuva toimise ja kasvu finantseerimise korraldamine.

Johan Bergqvist - Bolt Technology OÜ

Johan asus Bolti finantsjuhi kohale kaks aastat tagasi. Selle aja jooksul on ta andnud hindamatu panuse peakontori tugifunktsioonide ülesehitamisse ja juhtimisse (finants, juriidika, valitsussuhted, personal, jätkusuutlik areng jpm).

Johani juhtimisel on Bolt kaasanud rohkem kui 500 miljonit euro väärtuses investeeringuid ning investorite nimekirja on lisandunud maailma ühed mainekamad nimed nagu D1, Darsana, Euroopa Investeerimispank ja Rahvusvaheline Finantskorporatsioon.

Pandeemia algul langes Bolti käive globaalselt 85%. Johan aitas ettevõttel sõiduteenustelt ümber fokuseerida kullerteenusele, mis tänaseks moodustab märkimisväärse osa Bolti ärist. Viimase aastaga on Bolti väärtus kasvanud rohkem kui 100%. Kahe aasta jooksul on Bolt teinud läbi hüperkasvu tuhandelt töötajalt kahe tuhandeni, avanud rohkem kui 20 uut turgu ning lansseerinud kergliikurite rendi ja toidu tellimise teenuse ärisuunad.

Meelis Männik - SYNLAB Eesti OÜ

Meelis Männik liitus SYNLABiga 2016. aastal – vahetult peale seda, kui SYNLABi ja Labco ühinemisel mõne kuu eest, oli moodustunud Euroopa laiaulatuslikem ja suurima mahuga laborivõrgustik.

Lisaks oma rollile Eestis, koordineeris Meelis ka SYNLABi Soome ja Leedu sõsarettevõtete finantsvaldkonna tegevusi, luues ühtse ja hästitoimiva planeerimise ja aruandluse protsessi peakontoriga. Meelis kandis märkimisväärset vastutust turul liidripositsiooni omavate ettevõtete ostmisprotsessides Soomes ja Rootsis, aidates hiljem neid integreerida regioonaalsesse struktuuri.

Meelis omab Põhjamaade regiooni finantsjuhina ainulaadset kompetentsi erinevate riikide rahanduse seadusandlusest, nõuetest ja korraldusest. Tema poolt koordineeritav meeskond koosneb oma ala tippspetsialistidest ning kahtlemata loob see tugeva raamistiku ettevõtte stabiilsele ja kindlale arengule.

Pärnu Finantskonverents 2021 „Tuleviku teenäitaja” toimub 8.-9. juunil Pärnus. Selle aastasel konverentsil seame pilgud tulevikku.

Laval on teiste seas: Madis Müller, Peeter Koppel, Krista Aas, Stefan Hyttfors, Madis Toomsalu, Robert Kitt, Kristel Volver, Mihkel Tammo, Karmo Piikmann jpt.

Mõjukaimad finantsjuhid läbi aegade

Aja jooksul on tiitli saanud tublid finantsjuhid Kristel Volvel (UP Invest), Margus Kaasik (Eesti Energia), Maigi Pärnik-Pernik (Baltika), Ahti Puur (VKG), Marilin Hein (Eften), Rain Silivask (Graanul Invest), Meelis Paakspuu (LHV), Astrit Viisma-Kass (Magnetic MRO) ja Marko Raid (Tallinna Sadam).

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077