Autor: Jana Saarkoppel • 28. veebruar 2022

Ekspert selgitab: kuidas kajastada ettevõttes Ukraina annetusi

Pingestatud olukord Ukrainas kaasab ettevõtteid järjest enam Ukrainat aitama. Kuidas seda ettevõtte tasandil raamatupidamislikult kajastada, selgitab raamatupidamisekspert Krista Teearu.
Eesti ukrainlaste organisatsioonid ja Eesti kodanikuühendused korraldasid laupäeval Tallinnas Vabaduse väljakul meeleavalduse, toetamaks Ukraina rahvast.
Foto: Andras Kralla

Teearu sõnul kajastatakse annetused ettevõtete raamatupidamises eraldi kontol, muude ärikulude plokis.

Annetus on oma olemuselt vastusoorituseta tegevus ning saaja jaoks ei ole tegemist maksustatava käibega, vaid muu ärituluga. Annetades tulumaksusoodustusega MTÜ-le, kes kuulub ka tulumaksusoodustusega MTÜde nimekirja, on annetus piirmäära ulatuses maksuvaba.

Kui MTÜ nimekirja ei kuulu, siis on ta maksustamise mõttes võrdne äriühinguga ja annetus on maksustatav brutomakselt 20protsendilise tulumaksuga. Tulumaks tuleb deklareerida ja tasuda maksele tekkimisele järgneval kuul.

Maksuvaba annetuse piirmäära saab ettevõte ise valida kas 3% jooksva aasta palgafondist (deklareeritud brutopalkade summa alusel) või 10% eelmise aasta kasumist. Teearu hinnangul on kõige maksuefektiivsem lahendus, kui arvestada välja, mis on piirmäär, ja kanda allpool toodud nimekirja kantud ühingutele.

Maksuamet tõi oma ametlikul Facebooki lehel välja need organisatsioonid, kellele saab annetada maksusoodustusega:

* Eesti Punase Risti MTÜ kaudu – Punase risti andmetel on Ukrainas puudus toidust, meditsiini- ja hügieenitarvetest. Samuti on katkendlik elanike varustamine vee, elektri ja küttega. Punane Rist kogub annetusi Ukraina elanike toetuseks, mis jõuavad abivajajateni Ukraina Punase Risti vahendusel.

* MTÜ Eesti Pagulasabi pakub tugiteenuseid rahvusvahelise kaitse saajatele Eestis ja humanitaarabi oma kodudest põgenenud inimestele väljaspool. Lisaks on välja toodud ka teised võimalused aitamiseks.

* MTÜ Mondo on suurim arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmaharidusega tegelev Eesti organisatsioon, kes on alates 2014. aastast pakkunud Ukrainas sisepõgenikele ning kriisipiirkonna elanikele toidu- ja meditsiiniabi, toetanud psühholoogide tööd ning algatanud kriisipiirkonna koolidele inimõiguste hariduse programmi. Lähiajal vajavad Mondo sõnul humanitaarabi kõik kodudest lahkuma sunnitud Ukraina elanikud.

* MTÜ Ukraina Kultuurikeskus kogub annetusi Ukraina toetamiseks ning annetusi kasutatakse vastavalt sellele, mida hetkel kõige enam vaja on – sõjapõgenikele nii Ukrainas kohapeal kui ka Eestisse jõudmisel ning vabatahtlikele rindel kütuse, toidu jms abi andmisega.

Kui soovitakse teha sarnaselt investor Toomasega annetus Bank of Ukraine kaudu, siis hetkel pole sellistele kannetele mingeid erandeid tehtud, seega peaks need ülekanded olema maksustatavad.

Teearu sõnul on võimalik lisaks annetusele kasutada ka sponsorlust, mida kasutavad tihti spordi- ja kultuuriüritused. Sponsorlus eeldab mingisugustki vastusooritust, näiteks avaldatakse toetajate nimekiri ajalehes või riputatakse logo spordiareeni servale.

Sellisel juhul pole enam vahet, kes on saaja, kas tavaline äriühing, riigiasutus, tavaline MTÜ, nimekirja kantud MTÜ, maksja jaoks on tegemist reklaamiteenuse ostmisega, kus ei ole mingeid piiranguid.

Saaja jaoks on tegemist reklaamiteenuse müümisega ehk tavalise müügituluga, mis võib MTÜ jaoks kaasa tuua käibemaksukohustuslaseks registreerimise kohustuse.

Maksuamet on välja toonud oma kommentaarid kingituste ja annetused kohta oma kodulehel eraldi rubriigis.

Võimalused Ukraina aitamiseks:

Tulumaksuvabalt ja ülekandega saab annetada:

* Eesti Punane Rist MTÜ EE742200001180001436

* MTÜ Eesti Pagulasabi EE791010220258852223

* MTÜ Mondo EE491010220099409013

* MTÜ Ukraina Kultuurikeskus EE401010220229090221​

Tulumaksuvabalt ja helistades saab annetada kas MTÜle Mondo või MTÜle Eesti Pagulasabi:

* nr 9000380 või nr 9003801 annetad 5 eurot

* nr 9000381 või nr 9003802 annetad 10 eurot

* nr 9000382 või nr 9003803 annetad 50 eurot

Vabatahtlikuks saab ennast pakkuda: * https://www.pagulasabi.ee/tule-vabatahtlikuks või [email protected]

majutusabi saab pakkuda - https://www.pagulasabi.ee/paku-abi või [email protected]

Transpordiabi (Ukraina piirilt Eestisse, Eestist Ukraina piirile): [email protected] ; [email protected]

Värskeimat infot annetuste kogumise jms kohta näeb https://www.ukrainaheaks.ee/

Allikas: Maksu-ja tolliamet

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077