Autor: Kärt Kelder • 10. detsember 2021

Kuidas käib kunstiteoste müügi maksustamine?

Globaalne kunstiturg on viimaste aastatega kasvanud hinnanguliselt 64 miljardi dollarini. Kunst omandab üha enam väärtust investeerimisobjektina, kunstiturg on üha aktiivsem ning seetõttu on ka kunsti ostmise ja müügiga seonduvad maksu-ja õigusküsimused päevakorras, kirjutab Soraineni uudiskirjas eraklientide valdkonna juht, kunsti-ja rahvusvahelise maksõiguse ekspert ja nõunik Kärt Kelder.
Kärt Kelder
Foto: Sorainen

Eestis puudub seadusandlus kunstiteoste hindamise kohta. Eraisikule kuuluvate teoste väärtust võidakse hinnata nn õiglase turuhinna alusel, mis defineeritakse objektiivse turuväärtuse kaudu. See tähendab, et turuhinnaks loetakse hinda, millega konkreetne teos sellel ajahetkel normaaltingimustes müüdaks. Selle hinnangu saamiseks kasutatakse nii ekspertarvamusi kui oksjonitulemuste võrdlemist. Muude väärtust määravate faktorite puudumisel võib arvesse võtta ka eseme kindlustusväärtust, kuid maksumaksjal on õigus tõestada kindlustusväärtusest erinev väärtus.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077