Autor: Erik Laur • 14. september 2023

Dollar ruulib, Biden mitte väga

Kui mõlemal pool ookeani hakkavad keskpangad peale aasta pikkust majanduse jahutamist pidurit tõmbama, siis ühel näib olevat sellega keerulisem kui teisel, kirjutab SEBi kapitaliturgude maakler Erik Laur.
SEB kapitaliturgude maakler Erik Laur tõdeb, et tõenäoliselt jäävad kõrged intressimäärad püsima pikemaks ajaks, kui seni on oodatud.
Foto: Foto: Merili Laur

Ei saa midagi salata, kaheprotsendise inflatsiooni määrani pole jõudnud ei Euroopa Keskpank (ECB) ega ka USA Föderaalreserv, küll aga on SEBi vaade, et viimane jõuab selle maagilise tasemeni järgmisel aastal. Hetkel on aastases võrdluses rahaväärtuse langus regioonides vastavalt 5,3% ja 3,2%, mille alusel võiks eeldada, et majanduse jahutamisega peab rohkem vaeva nägema just ECB. Küll aga soosivad majandusandmed vastupidist. USA jaoks ei muuda olukorda lihtsamaks ka naftakartelli liikmed, kes Bideni rohepoliitika nõrku kohti näivad ära kasutavat.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077