Autor: Paavo Siimann • 11. jaanuar 2023

Olulised muutused äriseadustikus: firma saab asutada ka ühe sendiga

Vasakult Maris Vutt, Vaike Murumets ja Paavo Siimann.
Foto: Andres Laanem
Äriseadustikku on tehtud rida muudatusi, mis hakkavad kehtima kolmes jaos. Kuigi kõige enam kütab kirgi osakapitali miinimumnõude kaotamine, siis seadusemuudatuste eesmärk oli tervikuna üle vaadata kõik ühinguõiguse murekohad.

Olulisemad muudatused puudutavad osakapitali miinimumnõude kaotamist, sellega leevenes ka netovara nõue. Lisaks saab selgelt reglementeeritud kontsernivastutus. Kindla kuupäevaga ettevõtte registreerimise, ärinime broneerimise ja registrisse ennistamisega tasub üle vaadata ka riigilõivud.

„See on osanike otsustuskoht, kui palju osaühingut kapitaliseeritakse,“ tõi Äripäeva raadio saates "Finantsuudised fookuses" välja vandeadvokaat Maris Vutt, kes siiski ei soovita ühe sendiga ettevõtet asutada.

Äriregistri seadus jõustub kolmes etapis: üldine jõustumistähtaeg on 1. veebruar, osanike nimekirja ja hooneühistu liikmete nimekirja pidamise muudatused jõustuvad 1. septembril ning järgmise aasta 1. märtsil jõustuvad muu hulgas ärinime broneerimise ja kindlal kuupäeval kande tegemisega seonduvad muudatused.

Seadusemuudatuste üle arutlevad ja selgitavad justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Vaike Murumets ja advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Maris Vutt.

Saatejuht on Paavo Siimann.

Kuula saadet siit:

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077