Autor: Finantsuudised.ee • 2. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome majanduskasv jäi toppama

Soome majanduse aastane kasvupotentsiaal on nullilähedane.
Foto: Andras Kralla
Kui majanduskasv sai Eestis, Rootsis ja Lätis läinud aasta viimases kvartalis hoogu juurde, siis Soomes jäi neljanda kvartali SKP eelnenud kvartaliga võrreldes samale tasemele, kirjutab Äripäev.

Aasta baasil jäi kasv ELi keskmisest nigelamaks.

Kui agentuur Bloomberg enne numbri avaldamist analüütikute arvamust küsis, siis üksmeelt ei olnud. Mõned prognoosisid kvartali baasil isegi kuni 0,2% suurust langust, teised 0,4% suurust tõusu. Prognoosid kasvutempo kohta aasta baasil ulatusid 0,3%-lt 1,5%-ni.

Soome SKP kasvas neljandas kvartalis aasta baasil 1,3%, teatas eile Soome statistikaamet.

„Praegu ei ole veel märke, et ekspordist oleks majandusele kasvuvedurit saanud, pigem vastupidi,“ ütles Soome Aktia Banki peaökonomist Heidi Schauman Bloombergile.

Soome majanduse toibumist on vedanud eratarbimine ja ehitus, kuid eksport pole n-ö paigalt minema saanud. Soome kaubandusbilanss on miinuses olnud 2011. aastast saadik.

Kolmanda kvartaliga võrreldes kasvas import ekspordist kiiremini, vastavalt 1,9% ja 0,6%, eratarbimine kasvas 0,1% ja investeeringud 3%. Avaliku sektori kulutused kahanesid 0,6%.

Soome värskeim tööpuuduse näit on jaanuarist – tööta oli 9,2% tööealisest elanikkonnast, võrreldes 9,3%ga eelnenud aasta samal perioodil.  

Euroopa Komisjon hoiatas läinud kuul avaldatud talveprognoosis, et Soome majanduse aastane kasvupotentsiaal on nullilähedane, kuna tööealine elanikkond väheneb ja tootlikkus pole paberitööstuse ja elektroonikatööstuse probleemide järel taastunud. Komisjon hoiatas ka, et avaliku sektori võlakoorma jätkuv kasv võib pärssida riigi võimalusi riiklike investeeringutega majanduskasvu turgutada.

Kogu aasta arvestuses kasvas Soome majandus läinud aastal eelnenud aastaga võrreldes 1,6%.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077