3. märts 2017

Kindlustusandjatel täiendav kohustus kaitsta jaeinvestorit

2018. aasta algusest peavad kindlustusandjaid esitama klientidele põhiteabedokumendi.
Autor: pixabay.com

2018. aasta algusest jõustuvad kindlustustegevuse seaduse muudatused, mis kohustavad kindlustusandjaid esitama klientidele uue täiendava dokumendi – põhiteabedokumendi.

2007.–2008. aasta finantskriis näitas, et mittekutselistel ja väikeinvestoritel ei olnud piisavat ülevaadet finantstoodetest, millesse nad investeerisid. Euroopa Liit võttis kasutusele abinõud selliste vajakajäämiste parandamiseks, tugevdades finantstoodetesse investeerijatele antava teabe kohta kohaldatavaid eeskirju. 

Põhiteabedokument peab andma kliendile kokkuvõtte investeerimistoote olemusest, omadustest ja riskiprofiilist ning tootega seotud kuludest. Selline dokument võimaldab kliendil erinevaid investeerimistooteid võrrelda. See aitab kaalutletud ja senisest ratsionaalsemaid valikuid teha.

Muudatuste eesmärk on tugevdada jaeinvestori kaitset ja suurendada usaldust kombineeritud jaeinvesteerimistoodete ja kindlustuspõhiste investeerimistoodete vastu. Sellised tooted on näiteks investeerimisfondid, investeerimisriskiga elukindlustuslepingud, struktureeritud tooted ja investeerimishoiused.

Kui põhidokumendis esitatud teave on eksitav või ebatäpne ning jaeinvestor tõendab, et on kannatanud kahju, sest tugines sellisesse tootesse investeerimisel põhiteabedokumendile, võib ta nõuda kahju hüvitamist.

 

*Ilmus Äripäeva uudiskirjas Õigusuudised

 

Autor: Hannes Küün, advokaadibüroo TARK partner, vandeadvokaat

Jaga lugu
Finantsuudised.ee toetajad:
Daisy PelloFinantsuudised.ee juhtTel: 667 0405
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077